Десислава Атанасова, ГЕРБ, прокрама

Десислава Атанасова: Предлагаме още утре да бъде избран нов председател на НС

Считаме, че вотът на недоверие трябва да бъде факт в най-кратък срок.

Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи заедно да подпишем проекта за процедурни правила и да преминем към избор на председател на парламента.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС Десислава Атанасова, предаде репортер на Novini.bg.

„Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си, което за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи.

Не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат, от кого да искат разрешение“, каза тя след заседанието на председателския съвет,

свикан заради отстраняването на Никола Минчев, като председател на НС.

„Ние предлагаме днес да бъдат внесени процедурните правила, така както го изисква правилника и без да минава през дебат в пленарна зала, помежду си да се споразумеем първа точка в утрешния ден да бъде избора на председател на българския парламент.

Досега парламентарната практика е била такава – помните 2017 г., веднага беше избран нов председател, когато беше подадена оставка.

Не може да има някакъв правен вакуум.

Да, сега зам.-председателят на НС от най-голямата парламентарна група, съгласно правилника, изпълнява длъжността председател, но е редно българският парламент да има избран председател.

В този смисъл очакваме бързина при вземането на това решение. Надявам се колегите да помислят, защото след около два часа отново ще имаме среща на председателски съвет.

Надявам се, че дотогава ще са коментирали, обсъждали тези въпроси“, обясни Атанасова.

„Не ми дължат обяснение с кого си съгласуват решенията, това е тяхна работа. Ние считаме, че този избор трябва да се направи максимално бързо, особено в ситуацията, в която сме“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя поясни, че имена няма да се обсъждат. „Съгласно правилника и процедурата е всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Първо искаме да знаем кога ще се проведе този избор и след това ще ви уведомим дали ще издигнем или не“, каза още Атанасова.

- реклама -