Десислава Атанасова, ГЕРБ, правителство, ПП,
Снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова: Хаосът настъпва с огромна сила

„Хаосът не само в държавата, но и в енергетиката настъпва с огромна сила“.

Това каза пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с решението на Конституционния съд, който обяви, че изборът на председател на КЕВР е противоконституционен.

Тя предупреди, че в преходни и заключителни разпоредби на меморандума с Gemcorp условията за неговото прекратяване водят до арбитражен съд в Париж:

„Има вероятност за дела срещу България.

Страшно е, ако Министерският съвет, министърът на енергетиката и премиерът са злоупотребили, като са подписали този меморандум с въпросната компания. 100% ясно е, че в тази компания има руски капитали на приближени на Путин. Митът за депутинизация си остава мит“.

По думите ѝ за пореден път КЕВР нарушава правилата на Закона за енергетиката, тъй като на 10 юли е трябвало да бъдат обявени прогнозните цени за месец август:

„Така се създава практика КЕВР да взима решения, които влизат в сила дни след като цената е влязла в сила. Това не води до конкурентоспособност на българската икономика и до предвидимост“.

В предаването „12+3“ Атанасова съобщи, че след писмо на ГЕРБ до ДАНС с питане за дейността на КЕВР и „Булгаргаз“ има отговор – ДАНС е направила проверка и материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура:

„Явно ДАНС са установили неверни неща и изпращат по компетентност проверката в касационната прокуратура“.

Според нея трябва да се отиде на избори, защото „в този парламент формула за успех е невъзможна“.

- реклама -