поверия

Десетте най-големи поверия за нещастие и лош късмет

Счупено огледало – 7 години нещастие и без любов

В повечето случаи се смята, че счупеното носи щастие, но не и, когато става въпрос за огледало. Според древните варвания в него се вижда отражението на душата. Затова когато огледалото се счупи, все едно и душата се счупва. Срокът от 7-години нещастие е заради вярването, че на живота са нужни 7 години, за да се възобнови. След като изтече този период, отново ще бъдеш щастлив.

Подарен часовник е на раздяла

Ако подариш часовник на своя любим човек, на близък или приятел се смята, че той започва да отмерва времето ви заедно, но на обратно. Тоест е на раздяла. Но, ако получиш в замяна на часовника дребна монета, се смята, че ефекта на прокобата се неутрализира. Така се приема, че всъщност сте си купили въпросната вещ и отрицателното й въздействие се загубва.

Древните китайци също така вярвали, че тиктакането отмерва времето ти на земята.

40-ия рожден ден не се празнува

Това вярване е свързано е с мистиката на 40-те дни след смъртта, която се среща във всички религии. Също така у нас се вярва, че бебето не бива да бъде показвано преди 40-ия ден от раждането, за да не бъде урочасано от лоши очи. При навършването на 40 години казват, че смъртта започва да дебне и с шумното празненство ще приковеш вниманието й.  Смята се, че тържествата могат да донесат на юбиляря болести.

Черна котка да ти мине пътя

Това странно суеверие може да бъде проследено още от Средновековна Европа. Норманите и германците са вярвали че, както и черния гарван, черната котка е знак, че скоро ще настъпи смърт. Те са вярвали, че ако черна котка пресече пътя ви, това носи лош късмет. Също така по време на лова на вещици това отрицателно отношение към черните котки се е увеличило, тъй като средновековните европейци са вярвали, че ако една жена се държи приятелски с черна котка, тя трябва да е вещица. В поверията им дяволът е изпратил черната котка да помага в злите дела на вещицата. Нещо повече, невежите маси от онова време смятали също, че вещиците могат да се превърнат в черни котки, което добавяло все повече и повече към лошия късмет на черните котки. За съжаление тези убеждения са довели до масови убийства на черни котки в цяла Европа в продължение на векове.

Разсипаната сол е на нещастие и предвещава кавги

Днес солта може и да е много евтина, но някога тя се продавала на цената на златото. Солта била показател за благополучието на едно семейство и я слагали на масата само на празник или при гостуване на много близки хора. Затова разпиляването на сол се приемало като връх на разточителството и неуважение към домакините.

Битуват няколко версии за поверието, че солта носи нещастие. В картината от Леонардо да Винчи “Тайната вечеря“ Юда Искариотски е изобразен с обърната солница пред себе си. Много етимолози смятат, че този детайл е причина за суеверието. Но солта присъства в религиозните церемонии и много преди Юда. В някои източни страни дори са правили т.нар. солени договори – вождовете сключвали съюз, като поръсвали сол в устата си.

Ако запалиш цигара от свещ умира моряк

В древните времена, когато испанците и британците били в търсене на нови земи и суровини, се появило странното поверие, че ако си запалиш цигарата от пламъка на свещ, в този момент един моряк умира. Вероятно опасенията са били свързани с това, че тютюневият дим е нещо грешно, и едва ли не творение на Дявола, а запалената църковна свещ от старозаветни времена символизира един вид светлината, която разпръсква Спасителя Исус Христос.

Не минавайте под стълба

Най-накрая едно суеверие което е изключително практично. Според една от теориите, то е възникнало от християнската вяра в Светата Троица: тъй като, подпряна на стената, стълбата образува триъгълник, развалянето на този триъгълник се счита за кощунствено. Според друга популярна теория, страхът от ходене под стълба е свързан с нейната прилика със средновековната бесилка.

Ако подадеш нещо през прага те грози нещастие

От древността се смята, че прагът на дома е вид граница, която разделя света на живите от света на мъртвите. Затова не се ръкувайте през прага, нито вземайте или подавайте вещи. Това може да наруши мира на мъртвите, а и за живите не вещае нищо добро.

Ако прекрачите прага, излизайки от дома си, и после се върнете, също не е на добро – смята се, че духовната ви сила отслабва и ви чакат неприятни изненади. Това може да се неутрализира, когато преди да напуснете отново дома си, се погледнете в огледалото. Смята се, че то отразява духовната сила и ще я удвои.

Чанта на земята е на безпаричие

Не оставяй дамска чанта на пода, защото парите ще избягат от нея. Това вярване идва отново от Китай, но е особено популярно и у нас.  Българите смятаме, че чанта на земята е знак за идваща бедност. На много места по света обаче това се смята за съвсем стандартна практика, изключае някои хигиенни съображения или страх от кражба.

Не подавай пръстен в ръката

Ако някой дава на някого пръстен, не трябва да го дава от ръка в ръка, а да го остави някъде, откъдето другият може да го вземе – иначе ще се скарат. Изключение са само годежните и брачните пръстени.

- реклама -