Десетки заведения в Чехия отвориха в знак на протест срещу мерките

Собствениците на десетки ресторанти и кафенета в Чехия са възобновили работата на своите заведения, въпреки строгата забрана на властите, свързана със сериозни социални ограничения поради коронавируса, съобщи Чешкото радио, цитирано от ТАСС.

Протестът започва в събота. Заведенията за обществено хранене, които нарушиха забраната, бяха контролирани от полицията, която поиска незабавното им затваряне и наложи глоби на собствениците до 20 хиляди крони (около 765 евро). Действието трябва да насочи вниманието на властите и обществеността към ресторантьорството, което понася сериозни загуби. Кафенета, ресторанти, барове и столове са затворени от около три месеца. От това дневните щети за тях са приблизително 414 милиона крони (около 15,9 милиона евро).

Собствениците на ресторантьорския бизнес възнамеряват да регистрират политическото движение „Да отворим Чехия“ в страната и след това да обявят помещенията на своите заведения като място за срещи на членове на първични организации. В този случай те ще могат да заобиколят настоящите ограничения, тъй като по време на епидемията от коронавирус се провеждат парламентарни срещи и други политически събития.

В момента в Чешката република ресторантите и кафенетата могат да продават храни и напитки само през специален прозорец, който гледа към улицата. Посетителите нямат право да влизат в помещенията. В Чехия на 5 октомври миналата година е въведен извънреден режим и са в сила строги социални ограничения, включително забрана за напускане на дома без спешна нужда от 21:00 до 05:00 часа.

По време на епидемията от коронавирус общият брой на заразените в Чехия, чието население е 10,71 милиона граждани, достигна 933 361. 15 270 жители са починали.

- реклама -