Багдад, Ирак, атентат, пазар, загинали, ранени

Десетки загинали и много ранени при двоен самоубийствен атентат в Багдад

Двоен самоубийствен атентат на открит пазар в Багдад днес сутринта отне близо 30 живота и рани десетки други.

Това съобщиха официални източници пред медиите. Говорител на армията каза, че двама атентатори-самоубийци са се взривили, докато са били преследвани от силите за сигурност.

Повече от 70 са ранените на пазара в Багдад при първата подобна атака от години, съобщиха източници от сигурността и медицината.

Пазарът е гъмжал от хора след близо година ограничения, наложени в цялата страна в опит да спрат разпространението на пандемията от COVID-19.

Според изявление на вътрешното министерство първият атентатор-самоубиец се втурнал на пазара, твърдейки, че се чувства болен. След като тълпа от хора се събрали около него, той взривил експлозивите си.

Докато хората се стичали около жертвите, втори нападател детонирал бомбата си, съобщи министерството.

Все още никой не е поел отговорност за нападението.

Самоубийствените атентати са рядкост в иракската столица след поражението на терористичната групировка ИД през 2017 г. Последният беше извършен през януари 2018 г. Днешната атака е най-кървавият инцидент в Багдад от януари 2018 г., когато атентатор-самоубиец също на площад Таяран уби десетки хора.

Багдад не е бил свидетел на почти никакви подобни нападения, откакто иракските сили и подкрепяната от САЩ коалиция прогониха ИД от територията, която контролираше в Ирак през 2017 г.

- реклама -