катастрофа

Десетки загинаха на фестивал в Етиопия (ВИДЕО)

Над 100 души загинаха по време на фестивал в Етиопия, който прерасна в протести.

Това съобщи председателят на опозиционната партия Федералистка Конгрес Оромо Мерена Гудина.

По-рано опозицията огласи информация за 50 жертви по време на блъсканица на религиозния фестивал в региона Оромия южно от столицата.

Етиопската полиция използва сълзотворен газ и изстрели във въздуха, за да разгони демонстрантите. Това доведе до паника сред участниците и до множество невинни жертви.

„Правителствените сили събираха телата. Но аз чух от хората на мястото на събитието, че броят на загиналите надвишава 100 души”, цитира думите на Гудина АФП.

На фестивала се бяха събрали хиляди хора.

Когато тълпата започна да скандира „Искаме свобода”, „Искаме справедливост”, полицията опита да разгони протестиращите и така се стигна до блъсканицата, разказва Гудина.

Официалната информация на правителството в Етиопия е за „няколко загинали и ранени”. За момента няма повече информация по случая, отбелязват световните медии.

Фестивалът Ореча на етиопската общност Оромо се провежда всяка година през октомври след края на дъждовния сезон край свещено езеро в град Бишофту, на 25 мили от столицата Адис Абеба.

Общността Оромо, най-голямата в Етиопия, наброява една трета от населението на страната. През последната година тя протестира срещу маргинализацията ѝ и отнемането на земите ѝ за фабрики, уточнява Фокус.

- реклама -