Десетки сигнали от работници за работа в жегата

Десетки сигнали от работници за работа в жегата. Синдикати с призив към ЕК за таван на температурите за работещите на открито.

Десетки сигнали от работници за работа при високи температури са получени в КНСБ само в последните няколко дни, каза за „Хоризонт“ вицепрезидентът на синдиката Огнян Атанасов.

Най-рискови са секторите строителство,

селско стопанство и лека промишленост – особено шивашката:

„Могат да се вземат различни мерки от работодателите и от длъжностните лица по безопасност и здраве при работа, които са свързани с организация на работното място, особено за тези, които работят на открито, с това да си проверят вентилационните системи, които за съжаление, в нашата страна не отговарят на изискванията. Те са първо, много енергоемки и затова работодателите не ги пускат, особено при сегашните

цени на електроенергията не работят ефективно“.

Според Световната здравна организация хората работят най-добре при температура между 16 и 24 градуса. Когато градусите се повишат над 30, рискът от трудови злополуки се увеличава с между пет и седем процента.

КНСБ се присъединява към призива на Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членува – Европейската комисия да предприеме действия за директива за максималните работни температури, с цел защитата на работниците от последиците от изменението на климата.

Четете още:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено