ток
сн. БГНЕС

Десетки селища без ток в Северна България, възрастни хора бедстват

Десетки малки населени места в Северна България остават без ток. Само за района на Габровско става дума за над 20, сходно е и положението в другите области.

На някои места токът е прекъснат вече повече от денонощие. Живеещите в тези малки селца са предимно възрастни хора, някои от тях със сериозни заболявания. Те са буквално изоставени и откъснати от външния свят, пленници по неволя на зимата.

Местният електроенергиен оператор Енерго про, който отговаря за снабдяването с ток на Североизточна и Централна Северна България уверява, че се работи за отстраняването на повредите, съобщи БГНЕС. Те обаче са толкова много, че не е ясно, кога хората ще имат електричество.

сн. БГНЕС

Единствената им надежда е в дървата за отопление, които ги спасяват от мразовитата зима. Жена от село Бериево, Севлиевска област, се оплака, че вчера е купила последните три свещи от смесения магазин и се надява, те да ѝ стигнат, докато дойде токът. Комуникацията с външния свят също е затруднена, защото интернетът е много слаб.

Междувременно от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха подробна информация от ЧЕЗ заради прекъснатото електроснабдяване в Ловешка област.

сн. БГНЕС

Общественият регулатор иска в кратък срок енергоразпределителното дружество да предостави изчерпателна информация за точния брой на клиентите на дружеството, времето, през което те са останали без ток, както и за предприеманите от дружеството мерки и конкретни срокове за възстановяване на нормалното електрозахранване.

След получаването на исканата информация, КЕВР ще прецени дали да назначи проверка на място.

- реклама -