Десетки са задържани във Венецуела за атаката с дронове срещу Мадуро

Националният профсъюз на журналистите на Венецуела съобщи, че след атентата срещу президента на страната Николас Мадуро, властите са арестували 11 сътрудници на различни медии.

„11 журналиста и работещи в медиите бяха незаконно задържани, някои от тях бяха пребити, а други ограбени. Протестираме срещу това и призоваваме за наказания за отговорните за нарушение на правото на информация лица“, пише в „Туитър“ акаунта на профсъюза.

Сред задържаните има журналисти от Аржентина и Испания, сътрудници на агенция „Франс прес“, както и представители на местни медии.

Два силни взрива се чуха в събота, докато Мадуро произнасяше в Каракас реч на военна церемония, предавана по телевизията. Телохранителите бързо прикриха президента, а войниците се разбягаха.

Според властите това е терористична атака. Те обявиха, че в следващите часове ще има още арести. Седем служители от Националната гвардия бяха ранени при инцидента.

Мадуро вече обвини за покушението „ултрадесните“ във Венецуела и Колумбия“, както и президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос. Той заяви, че организаторите на опита за убийство живеят в САЩ.

Съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън отрече страната му да е съпричастна към покушението.

Редица държави, сред които Русия, Никарагуа, Куба, Салвадор, Боливия и Испания, осъдиха опита за убийство на Мадуро.

- реклама -