земетресение, Турция, паника

Десетки ранени при силно земетресение в Иран

Земетресение с магнитуд 5,6 удари край бреговете на Югозападен Иран, според Националната сеизмична мрежа (NCM).

Според сеизмичните данни епицентърът на земетресението е регистрирано на 48 км от град Ясудж, административният център на южната провинция Кохгилюе и Бойер-Ахмад, на дълбочина 10 км.

25 души са ранени от земетресението, според ръководителя на спешната медицинска служба в страната.

„Около 20 души са изпратени в град Ясудж. Земетресението е ударило покрайнините на Сисахт, не е имало проблеми в близките населени места. Няма хора, които са загинали, ситуацията се е стабилизирала”, каза Пирхосейн Коливанд, цитиран от правителствения информационен портал.

Иранската агенция Тасним съобщи, че в районите, засегнати от земетресението, няма електричество, а имуществени щети са много вероятни.

Предполагаемо видео, споделено онлайн, показва последствията от земетресението.

По предварителни данни земетресението е регистрирано в 22:05 местно време на границата на две провинции – Исфахан и Кохгилюе и Бойер-Ахмад.

Земетресението е усетено в близост до град Сисахт, разположен на около 10 километра от епицентъра, според съобщения в медиите. Спасителни екипи са разпределени в района, където се е случил инцидентът.

Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е усетено и в централната част на страната.

Иран е център на големи геоложки разломи, които покриват почти 90% от страната, и през последните години преживя много разрушителни земетресения. Като цяло Иран е една от сеизмично най-активните страни в света. Най-смъртоносното земетресение в историята на страната е това през 856 г. сл. н.е.., при което са загинали около 200 000 души.

- реклама -