Десетки пострадали при нападение с химическо оръжие срещу сирийския град Алепо

Десетки пострадали, включително жени и деца, при нападение със снаряди с хлор срещу сирийския град Алепо, съобщават световни агенции, като цитират сирийската държавна информационна агенция. Началникът на полицейското управление в Алепо, генерал Исам аш Шали, посочи терористичната групировка „Джебхат-ан-Нусра“ за отговорна за използването на муниции с токсични вещества.

„В резултат на обстрела 46 души, включително осем деца, са получили поражения от натравяне с химически вещества. Всички пострадали са настанени в лечебните заведения в град Алепо, където са получили медицинска помощ“, съобщи официалният представител на руското военно министерство, генерал-майор Игор Конашенков.

Той добавя, че според информацията на Руския център за помирение на воюващите страни, обстрелът е бил осъществен от терористични групи, намиращи се в зоната за деескалация в Идлиб. Обстрелвани са северозападните квартали на града. Според него  мините, пълни с отровни вещества, вероятно хлор, са избухнали в квартала Ел-Халиди. Огънят се е водил със 120-милиметрови гранатомети от югоизточната посока на демилитаризираната зона.

На мястото на обстрела спешно са пристигнали военни химици от подразделенията за радиационна, химическа и биологична защита.

Те работят с пострадалите, настанени в лечебните заведения, наблюдават ситуацията в района, в който са използвани отровните вещества“, каза Конашенков.

107 сирийци са били хоспитализирани, съобщава АФП. Държавната информационна агенция САНА посочва, че всички настанени в болница, имат трудности с дишането.

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на правителството в Дамаск, че са извършили нападението. Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия.

 

- реклама -