машинисти, карантина, коронавирус, Братоев
сн. БГНЕС

Десетки машинисти на метрото са в карантина

23-ма машинисти от столичното метро са под карантина.

Трима имат симптоми на коронавирус, а останалите 20 са под карантина, защото са контактни на колегите си лица. Всички машинисти са от влакчетата, които се движат по първата и третата линия. Случай на коронавирус при колегите им, които управляват мотрисите по третата линия, на този етап няма

. Причината е, че те са в отделно депо, различно от това, в което са машинистите, които работят на първата и втората линия, предаде „24 часа“.

„Взели сме всички мерки. Правят се тестове на контактните лица. Дезинфекцират се работни помещения, депа, кабините, влаковете и станциите“, обясни шефът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. Той предполага, че заразата е внесена отвън – при контактите на служителите в извън работно време.

Всички 23-ма машинисти не са на работа от сряда.

Братоев е категоричен, че на този етап няма опасност графикът на влакчетата да се наруши заради лиспващи машинисти.

„Имаме над 330 машинисти. На този етап движението на метрото не е застрашено. Имаме достатъчно резерв от машинисти, които да поемат смяната на карантинираните. Дори имаме такива, които са в отпуск и при необходимост, можем да извикаме и тях, но в момента това не се налага“, заяви проф. Братоев.

- реклама -