Десетки хиляди се включват в митинга за справедливост в Истанбул – СНИМКИ

Десетки хиляди хора се събраха за днешния митинг на основната опозиционна партия в Истанбул – очаквано най-големият протест в страната от няколко години насам.

Демонстрантите вече навлязоха в крайбрежния квартал в Малтепе в азиатската част на града за събитието, което ще отбележи края на 450-километровия „поход на справедливостта“, предаде АФП.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската Народна републиканска партия (НРП), стартира безпрецедентното пътуване на 15 юни в столицата в знак на протест срещу ареста на един от своите депутати. Поддръжниците му сравняват пътуването с прочутия Солен поход на Махатма Ганди от март 1930 г., но правителството го отхвърля като „досадна сензация“.

Носейки проста отличителна значка с думата „справедливост“, Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник.

Ердоган вече обвини партията на Кълъчдароглу, че подкрепя терористични действия, а премиерът Бинали Йълдъръм заяви в петък: „Походът стана скучен и трянва да приключи след митинга“.

Властите, обаче, не възпрепятстват напредъка на похода, като полицията осигурява сигурност всеки ден.

Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на „Ислямска държава“, планирани бомбен атентат по време на митинга. Но НРП каза, че това е рутинна операция и не е свързана с правосъдието.

Председателят на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели предупреди партийните си поддръжници за всякакви провокации и каза, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя.

Около 50 000 души бяха арестувани по време на извънредното положение в Турция, наложена след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година, а други 100 000 загубиха работата си, включително учители, съдии, войници и полицейски служители.

- реклама -