абортите
Снимка: Архив

Десетки хиляди се включиха в протестите срещу абортите в Дъблин

Десетки хиляди взеха участие тази вечер в т.нар. „Марш на живота“ – протеста срещу абортите, който се проведе в ирландската столица Дъблин, пише вестник „Айриш таймс“.

В края на май в страната трябва да се проведе референдум относно легализацията на абортите. Въпросът, на който гражданите ще трябва да отговорят е формулиран като: „Бихте ли желали Осмата поправка (от Конституцията на Ирландия за забрана върху абортите) да бъде запазена или да бъде отхвърлена, предавайки на парламента отговорността да разработи законодателство в областта на абортите?“

Протестиращите, които се включиха в шествието в събота, подкрепят запазването на Осмата поправка. Пред тълпата говорителката на кампанията „Запазете Осмата“ заяви, че поддръжниците на движението разполагат с още 10 седмици, за да убедят ирландците да гласуват против промените.

Осмата поправка е приета на референдум през 1983 г. в защита на равнозначността между живота на майката и на плода и забранява извършването на аборт при почти всички обстоятелства.

Министър-председателят на Ирландия, Лео Варадкар, вече заяви, че ще гласува за премахването на поправката, но останалите членове на парламента са разединени.

Очаква се католическата църква да се противопостави на отмяната, тъй като според нея легализирането на абортите е пряк път към разрешаването на евтаназията.

- реклама -