Десетки хиляди на мирен протест в Алжир

Десетки хиляди протестиращи се събраха мирно в Алжир след петъчните молитви, скандирайки „Ние няма да замълчим!“. Те настояха за оттеглянето на управляващия елит на Алжир един месец след падането на президента Абделазиз Бутефлика.

Седмици на демонстрации принудиха Бутефлика да напусне поста си на 2 април след 20 години власт. Протестиращите продължават масовите демонстрации всеки петък, като настояват и други членове на елита да се оттеглят.

Те призовават за оставката на временния президент Абделкадер Бенсалах, който пое мандат от 90 дни до изборите на 4 юли, както и на премиера Нуредин Бедуи, назначен от Бутефлика дни преди да се оттегли.

„Трябва да си вървите“ и „Крадци, които унищожиха страната“, можеше да се прочете на банерите, издигнати от протестиращите.

 

Армията остава най-мощната институция в Алжир, като от десетилетия ръководи политика в сянка Досега тя търпеливо наблюдаваше предимно мирните протести, които понякога събираха до стотици хиляди хора.

Миналата седмица началникът на армията, генерал-лейтенант Ахмед Гайд Салах, помогнал да бъде прогонен Бутефлика, след като бе обявен от него за негоден за служба, каза, че няколко големи случая на корупция ще бъдат разкрити в репресии срещу корупцията. Няколко фигури от управляващия елит, включително финансовия министър, бившия премиер и няколко богати бизнесмени, бяха разследвани през последните седмици.

- реклама -