Ирландия

Десет места в Ирландия, в които обезателно ще се влюбите

Ако все още не сте открили късмета в живота си, Ирландия е правилното място, на което да го потърсите. Островната държава крие едни от най-чудните дестинации, които ще грабнат сърцето ви завинаги.

Направихме списък с 10 места, които да не пропускате, когато организирате екскурзията си до страната на зелените полета.

Замъкът „Бларни“

Ирландия има богато наследство от замъци, но „Бларни“ е най-известният от всички. Той е посещаван ежегодно от хиляди туристи. На 127 стъпала над земята се намира известният „Камък на красноречието“. Една от легендите гласи, че на него са били коронясвани кралете.

Ирландия

Според други твърдения, пренесени през вековете, думата „бларни“ (англ. blarney – ласкателство) започва да се използва от Елизабет I, когато лорд Бларни не спазва нито едно от ласкавите и примамливи обещания, които й дава. Днес посетителите целуват камъка, вярвайки че ще овладеят изкуството на думите.

Скалите на Мохер

Скалите на Мохер се намират в Западна Ирландия и са едно от най-удивителните природни явления в целия свят. Гледката, която се открива от трите наблюдателни площадки, със сигурност ще открадне частица от сърцето ви.

Ирландия

В най-високата си част достигат 214 метра. Именно там е построена каменна кула, служила някога за наблюдателница. Простират се на 8 километра, а вълните на Атлантическия океан се разбиват в тях.

Туристи, които вече са посетили природния феномен, твърдят, че снимките в интернет не отразяват дори минимална част от истинската му красота.

Пръстенът на Кери

Пръстенът на Кери е кръгов маршрут в графство Кери, Югозападна Ирландия. Покрива около 180 км. от площта му и включва множество забележителности. Природата по маршрута е изключително разнообразна и красива – открива се изумителна гледка към Атлантическия океан, минава се покрай различни блата, плажове, както и през ослепително зелени хълмове.

Ирландия

Маршрутът започва и завършва в градчето Киларни, намиращо се в национален парк “Киларни” – едно от най-зелените места на планетата. Най-добрият начин за придвижване е с кола, но са обособени пътеки за пешеходци и колоездачи.

Морски фар “Фанад”

Фарът е висок 27 метра и осветява водите на Атлантическия океан. Построен е през 1887 г., след като потъва кораб недалеч от мястото.

Ирландия

Пленителната гледка се допълва от честите водни шоута на китовете и делфините. А ако сте от типа хора, които освен да се наслаждават на пейзажа, обичат и да снимат, обещаваме ви, че посещението на фара ще ви зареди с много ирландски дух и уникални снимки.

Пътят на великаните

Над 40 хиляди базалтови колони, резултат от изригванията на древни вулкани, образуват Пътя на великаните. Най-високите колони достигат 12 м. “Подредени” са плътно една до друга и наподобяват шахматна дъска.

Легендата разказва, че лидерът на племето Фиана Фин Маккул бил великан. Разбрал обаче, че съперникът му Бенандомер се подиграва на ръстта му и решава да построи пътека, върху която да проведат двубоя. Когато го построил, легнал да си почине, а съперникът се отказал да чака и тръгнал да провери защо се Маккул се бави.

Ирландия

За да го предпази, жената на Маккул го завила и излъгала Бенандомер, че това е бебето им. Когато видял огромния ръст на детето, той се изплашил от големината на баща му и побягнал.

Пътят на великаните е короната на Северна Ирландия и през 1986 г. е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Острови Скелиг

Това са 2 острова – Малък Скелиг и Скелиг Майкъл, намиращи се в Югозападна Ирландия. Остров Малък Скелиг е защитено убежище на птици ганети и достъпът до  него е невъзможен.

Ирландия

Скелиг Майкъл пък е известен с това, че някои от сцените във филма „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Друг интересен факт за острова е, че в продължение на няколкостотин години е обитаван от 11 монаси, построили собственоръчно каменни иглута, в които да живеят. Постройките са запазени в добро състояние и могат да бъдат видени и днес.

Арански острови

Аранските острови са следващата отдалечена и неприкосновена, но безумно красива дестинация. Това е едно от малкото места, на които туристите могат да се потопят в традиционния ирландски живот и да се върнат векове назад в историята.

Ирландия

Жителите на трите острова са известни с продукцията на вълнени пуловери, направени от вълната на огромната популация овце. Местните говорят ирландски гелски език, който се среща изключително рядко.

Национален парк „Конемара“

Паркът е един от най-популярните в цяла Ирландия. Извествен е със свободно разхождащите се стада конемарски понита – единствената местна порода коне, както и с дивата, разнообразна природа.

Ирландия

Ако сте почитатели на дългите разходки в природата, националният парк ще ви очарова с километричните си пешеходни маршрути, степенувани по трудност на трасето. Ако пък не си падате по преходите, може да посетите Абатство Кайлмор и викторианските му градини.

Долината Глендалоу

Долината е богата на история, археология и, разбира се, природа. Това, което ще ви привлече в Глендалоу, са огледалните езера, както и културните паметници. Почитателите на разходките и тук може да изберат сред маршрутите из долината.

Ирландия

Интересна е историята за долината Глендалоу, която хората разказват. Именно там се намира манастирът „Глендалоу“, от който се твърди, че Св. Патрик е започнал кръстоносния си поход, за да премахне езичеството и да превърне ирландците в католици.

Долменът Пулнаброн

Нито едно посещение на Ирландия не би било завършено без опознаването дори на малка част от древната й история. Долменът Пулнаброн (от ирландски – „яма на нещастието“) е гробница, която датира от 4200-2900 г. пр. Хр. Това е едно от най-старите доказателства за древните обитатели на Ирландия.

Ирландия

Гробницата се намира в местността Бурен, графство Клер. Представлява една каменна плоча, дълга близо 4 м., поставена върху други две с височина около 2 м.

 

 

- реклама -