Десет интересни факта за кралския гардероб

Кралицата винаги изглежда впечатляващо в своите ярки тоалети, но защо вече не слага корона и колко чанти има в гардероба си?

1. Кралицата никога не е виждала гардероба си

Фактът, че Елизабет II има личен стилист, не е изненада. Неговата роля се изпълнява от Анджела Кели, която управлява гардероба на последния етаж на двореца. Всеки ден нейните асистенти изнасят няколко тоалета и кралицата избира кой ще облече.

2. Тя оставя съпруга си да се шегува с нейните образи

Кралицата не е безразлична към това, което съпругът й мисли за нейния гардероб. В кралското семейство често се разказва как кралицата веднъж му показала нов плат за рокля и принц Филип я попитал: „Това нова дамаска за дивана ли е?“

3. Кралицата носи ярко, за да бъде разпозната

Кой би си помислил, че Елизабет II, която повечето жители на нашата планета познават , се страхува да не бъде объркана с някой друг? „Ако облека бежово, никой няма да ме познае“, каза веднъж кралицата на чакащите дами. В черно тя може да се появи пред фотографите само по време на траур. Като правило тя предпочита много по-весели тонове.

В гардероба на Елизабет II можете да намерите дрехи във всеки нюанс на дъгата, така че да се откроява сред тълпата. Тя винаги избира тоалет според ситуацията. Например, не носи зелено, ако има фотосесия на фона на дървета – в крайна сметка по този начин ще се слее с фона.

4. Кралицата е носила панталони не повече от 10 пъти

Протоколът на британското кралско семейство не предполага жената монарх да се появява в панталон на официални събития. Разрешени са само поли и рокли, така че е известно, че кралицата еобувала панталони 8-10 пъти през целия си живот – и то главно по време на конна езда.

5. Шапката се превръща в символ на смелостта на кралица Елизабет II

През 1981 г., по време на военен парад, организиран от Елизабет II, тийнейджър се опитва да убие кралицата. За щастие патроните бяха халосни – той изстрелва няколко, но те не й навреждат. Кралицата оправя шапката си и продължава, преструвайки се, че нищо не се случва. По-късно пресата пише, че този невъзмутим жест е накарал всички да разберат колко силен е характерът на Елизабет II.

6. Кралицата не носи високи шапки

Шапките за кралицата са направени от дизайнерката Рейчъл Тревор-Морган, която използва специални инструкции за това. Например шапките не трябва да имат прекалено широки периферии, така че лицето на кралицата да е открито и хората да го виждат. Забранени са и високите шапки: Нейно Величество може да закачи шапката си на вратата, когато слиза от колата. За всяка шапка се прави комплект фиби, за да се прикрепи дискретно аксесоара към главата.

7. Един модел обувки и 200 чанти

Заедно и завинаги – вече 50 години кралица Елизабет II е вярна на чантите и обувките на любимите си марки. Тя носи изключително поръчкови обувки Anello & Davide. Дизайнерът използва дървен модел на крака на кралицата, така че няма проблеми с оразмеряването. Представители на ателието казват, че доставят 1-2 чифта обувки годишно на двора, а кралицата редовно дава обувките за ремонт, тъй като не иска за излишно да харчи парите на данъкоплатците. Веднъж тя дори изпратила чифт обувки на дизайнера за възстановяване, силно повредени от зъбите на кралското корги! Нови обувки, като и обувки след ремонт, се носят няколко дни от младши асистент, чийто размер на крака е същият като кралския.

През същите 50 години кралица Елизабет II дава предпочитание на чантите Launer, по-специално трапецовидния модел „Травиата“ , изработен от истинска телешка кожа. Всяка чанта струва приблизително 2350 долара, като над 200 от тях са в кралския гардероб, представени в различни нюанси.

8. Тя се отказва да носи короната

Елизабет II носеше короната на Британската империя и церемониалната роба ежегодно, на срещата в чест на откриването на парламента. През 2019 г. тя зарязва тази традиция за първи път от близо 70 години и по-късно обясни защо го е направила. „Тя е твърде тежка, тежи повече от 1 кг. Не може да накланя глава и да четете реч, защото врата ти просто ще се счупи под тежестта и короната ще падне ”, казва владетелката.

9. Дамска чанта и пръстен – не само аксесоари

Аксесоарите са от голямо значение за кралицата – не само като детайл от образа. Благодарение на чантичка или пръстен кралицата може да дава незабележими знаци, които само нейните придворни могат да интерпретират. Известни са само няколко от тях: ако Елизабет II постави чантата на масата, тогава диалогът й със събеседника приключва след не повече от 5 минути. Ако сложи чантата си на пода, разговорът толкова я отегчава, че иска някоя от придворните да я отведе възможно най-скоро под какъвто и да е предлог. Събеседникът е толкова досаден на кралицата, че иска да се отърве от него възможно най-скоро? Тя започва да върти халката на пръста си. На някой от приемите има поне една от придворните дами, която внимателно следи нейните жестове.

10. Тиара – сватбен и вечерен аксесоар

Отвън може да изглежда, че кралицата редува шапки и диадеми в реда, в който иска. Но има кралско правило, според което шапката може да се счита за дневен аксесоар. За предпочитане е да го носите до 18 часа. Кралицата трябва да присъства на вечерни събития с диадема. „Старото правило е, че след 18 ч. на закрито не се носят шапки, защото това е времето, когато дамите се преобличат във вечерни тоалети и вадят диадеми и семейни бижута“, съобщава Би Би Си, Изключение може да бъде сватбата на член на семейството.

Интересен факт е, че от древни времена диадемата се счита за символ , че жената е омъжена и не търси половинка.

- реклама -