10 факта за Пеле – футболистът, заради когото спираха войни

За него е изписано всичко. През 2000г. ФИФА определи Пеле за футболист номер едно на XX век и това не учуди никого. Година по-рано МОК вече беше избрал бразилската футболна легенда за спортист на столетието.

Популярността на „Краля на футбола“ била толкова голяма, че хиляди бразилски момчета започнали да се учат да четат и пишат, само за да прочетат първата му буография- „Аз, Пеле“, публикувана след Световната купа през 1958 г. А какво да кажем за факта, че никой в Бразилия не бил изненадан от надпис под снимка, публикуван във вестник: „Кралят и един от неговите фенове“. На снимката били Пеле и … папата.

В кариерата си Пеле бележи общо 1281 гола в 1363 срещи. Да си припомним още интересни и не толкова известни факти за „наместника на Бога във футбола“.

  1. Раждане

Пеле има две рождени дати –  21 и 23 окомври. Истинският му рожден ден е на 21-во число. Футболистът обаче отбелязва като празник и 23-ти, когато е бил кръстен.

 

 

 

2.  „Бразилците не умеят да гласуват“.

Футболистът е известен с това, че често се изказва не на място. А тази фраза се превърна в една от най-цитираните. Пеле казва това през 70-те години, когато го попитали какво мисли за решението на военното правителство да преустанови преките избори за изпълнителна власт.

 

 

3. Последният мач

Пеле слага край на кариерата си пред очите на 135 хиляди души. Последния си мач с Бразилия нападателят играе на „Маракана“ в Рио де Жанейро, на 18 юли 1971г. срещу отбора на Югославия. Срещата завършва с резултат 2:2.

 

4. Филмова кариера

Освен че играе футбол, Пеле е играл и в много филми. В сметката си има роли в поне девет филма, в това число в посветения на него документалин филм „Пеле завинаги“. Участвал е и в комедийни филми, сред които „Кралят на футбола“.

5. Непремерени изказвания

Веднъж, по време на радиоинтервю, Пеле заявява, че Робиньо и Роналдо използват наркотици. „Не е справедливо да говорим за наркотици във футбола заради един или два случая, както с Робиньо и Роналдо“, каза бившият нападател. По-късно връща думите си назад, тъй като Робиньо, възмутен от подобни клевети, казва, че е готов да го съди.

6. Драмата на един баща

Пеле подкрепи решението на съда да даде на сина му Единьо, който играеше за „Сантош“, 33 години затвор за пране на пари и наркобизнес. Синът на футболната легенда се забърка в не един скандал, свързан с трафик на наркотици. Той прекрати кариерата си на 29-годишна възраст през 1999-а година. Причина за това стана участието му в незаконни автомобилни ралита, като причини смърт по непредпазливост на мотоциклетист.

7. Пореден гаф

Представяйки кандидатурата Рио-2016 (градът спечели правото да приеме Олимпиадата), Пеле обърка Майкъл Джордан с Майкъл Джексън.

Разсъждавайки за отсъствието на Джордан при представянето на кандидатурите в Чикаго, Пеле казва:  „Мога само да кажа, че ако е необходимо, ще дам живота си за моята страна. Ако трябва да умра в името на спорта, ще го направя. Правя това, което е най-доброто за Бразилия. Но не мога да кажа същото за Майкъл Джексън“ (забележете, че певецът почина три месеца преди това изказване).

8. Гол №1000

На 19 ноември 1969 г. Пеле отбеляза своя хиляден гол. Оттогава в Сантош този ден се нарича „Ден на Пеле“ и се счита за местен празник.

 

9. Спирал е войни

През 1969 г. в Нигерия обявяват 48-часово прекратяване на огъня , за да могат държавните войници и бунтовниците да гледат Пеле. По това време отборът на „Сантош“ обикаля Африка, играейки с различни клубове и национални отбори, въпреки че това пътуване се смятало за рисковано. Но любовта на африканците към Пеле била толкова силна, че противниците се събрали на стадиона в Лагос, за да гледат срещата на „Сантош“ с националния отбор на Нигерия.

10. Идол на поколения футболисти

Когато Пеле играе за „Ню Йорк Космос“, имало толкова много футболисти, желаещи да си разменят тениската си с него, че клубът решил да дава тениска с №10 на всеки противников играч. Понякога се налагало да се носят по 25-30 тениски за мач. „Ако не бяха там, просто нямаше да излезем живи от стадиона“, разказвал един от треньорите на клуба, Гордън Брадли.

- реклама -