Франция

Десаи: Погба не е звездата на Франция

Марсел Десаи, Световен и Европейски шампион, за "Гардиън"

Първият мач за Франция на Световното първенство не изглежда чак толкова сложен. Но има огромен натиск. От феновете, от цялата нация, от това, че ти искаш да се представиш добре. Всички знаят, че най-важното нещо е първия мач е резултата. Защото е много важен психологически. Така че това е ключов момент за сините.

Трябваше да ни видите през 1998-а. Всички треперихме. Трябваше да играем срещу РЮА, но бяхме на ръба. Спомням си, че ги чувахме как си пеят в съблекалнята – изглеждаха толкова спокойни. Естествено, играхме слабо. Половин час, един час. Беше зле.

Дидие Дешан си спомня тези момента. Все пак ни беше капитан тогава. И изборът му за отбор отразява този опит. Знае, че Франция ще има нужда от позитивно присъствие на резервната скамейка, за да може когато тези футболисти се появят на терена да заразят и останалите си с настроението.

Дешан трябва да паза Мбапе

Като погледнеш състава на Франция като индивидуалности, можеш само лекичко да въздъхнеш. Има фантастични футболисти. Толкова много талант. Дидие е щастлив, че може да разполага с тези играчи! Преди две години се разчиташе на Гризман и Пайет. Сега Пайет не е в състава, а Гризман ще трябва да докаже, че може да се сработи с Килиан Мбапе, Не съм сигурен обаче, че Мбапе ще играе във всички мачове – Дешан трябва да го пази. Трябва да му позволи да свикне и да смели напрежението около него. И Килиан може да се превърне в една от звездите на турнира. От него наистина се очаква много, но той още е много млад. Но начинът, по който излезе на сцената, ми прилича на това, което направи Тиери Анри през 1998-а.

Същото важи и Усман Дембеле. Неговият сезон в Барселона не беше особено постоянен, но той е необработен диамант. Десен крак, ляв крак, техника, скорост, удар, пас – той има всичко.

Франция, Погба

Парещият въпрос за Погба

Предизвикателството за моя приятел Дидие е да намери правилната система. Да адаптира философията си към футболистите, с които разполага. Отличен пример за това е парещият въпрос за Пол Погба. Всеки иска да извади най-доброто от него. И макар че Погба ще е важен играч за Франция, той трябва да приеме, че от него и останалите халфове, се изисква да балансират. И че няма да бъде звездата на Франция. Звездата ни ще бъде някой от тримата в атака.

 

- реклама -