дезинфектант
сн. БГНЕС

Дерматологът д-р Манчев пред FN: Прекомерната дезинфекция на ръцете ни прави по-уязвими към коронавирус

Опашката на коронавируса вече се вижда, или поне по нашите географски ширини. Това твърдят медицинските лица и не сме напълно готови да им се доверим, защото всички искаме по-скоро да се завърнем към нормалния живот. Първо захвърлихме ръкавиците, после отпаднаха и маските и сега ни останаха единствено дезинфектантите. Стока, която се превърна в абсолютен дефицит щом ни настигна пандемията.

Дезинфекцираме се щом влезем в офиса, у дома, щом слезем от градския транспорт, в магазините и аптеките задължително има поставени препарати за обществено ползване. И колкото и доволно да потриваме ръце с дезинфектант между тях, трябва да имаме едно на ум – те определено не са най-полезното, което може да дадем на кожата си.

сн. БГНЕС

Дерматологът д-р Куман Манчев отговаря сега на най-нашумелите въпроси за дезинфекцията, нашата кожа и коронавируса.

Преди всичко да обясним какъв ефект имат дезинфектантите върху кожата ни?

– Искам да подчертая дебело, че аз не пропагандирам да не се използват тези т.нар дезинфектанти. В ситуацията на коронавирус те са нещо като необходимото зло. И веднага обяснявам защо – да, те действително унищожават бацилите, заедно с лошите си отиват и онези бактерии, които наричаме ‚добри“. Бактериите, които живеят върху кожата и са част от нейната нормална флора. Част от тяхната функция е да създават защитна бариера между кожата ни и външната среда. Препаратите, с които почистваме ръцете си съдържат основно спирт, а добре знаем, че алкохола изсушава кожата. Това премахва нейния липиден слой. Веднъж оказала се без тази своя естествена защита, кожата ни става много уязвима към различни видове гъбични инфекции, бактерии и тн. Тоест малко се получава следната картинка – в опита си да се отървем от един проблем, ние си навличаме друг.

В такъв случай да разбирам, че не е пресилено да се каже, че заради твърде честото миене на ръцете и тяхната дезинфекция кожата ни става по-уязвима към Ковид-19 и от преди?

– Може би формулировката не е коректна по този начин, но по същество да – без естествената си защита, ръцете ни са по- уязвими към навлизането на всякакви патогени, в това число и на тези на коронавируса.

сн. БГНЕС

И какво правим при това положение? Още повече, че дезинфектантите за ръце очевидно са тук за да останат още дълго?

– Решение има и то не е никак сложно. И то се нарича х и д р а т а ц и я. В аптеките са достъпни много емолиенти и бариерни кремове, които ще ни помогнат да се справим с предизвикателствата от нуждата от повишена хигиена. Бариерните кремове например създават защитен филм върху кожата, който я предпазва от проникването на бактерии. Така, че интересувайте си попитайте вашия фармацевт или дерматолог за съвет какъв продукт да използвате.

След началото на пандемията, когато от всякъде заваляха призив за често миене на ръцете и дезинфекция, има ли ръст на хората, които развиват проблеми заради това?

– Определено. При нас идват пациенти с различни дерматити, екземи, лющене и прочие. Имахме един случай, при който майка беше карала детето си да мие ръцете си на всеки 10 минути с телена четка. Сами разбирате, че това е повече от колкото не само детската кожа, но и тази на възрастен индивид може да понесе. Има и нещо друго – в началото помните и се носеха ръкавици – на пазар, на работното място, в градския транспорт. Заради това се получи и бум на гъбичните инфекции. Маските и топлината и влагата, която се оформят под тях също се оказаха проблем за много хора, които си докараха различни кожни проблеми и по лицето. Затова ако имате дерматити, акне, псориазис и други заболявания на кожата, задължително потърсете вашия дерматолог, за да се посъветвате как да използвате маска, ръкавици, дезинфектанти. И каква козметика да слагате, за да не се задълбочат проблемите ви още повече.

Сега много се говори за влиянието на УВ лъчите и твърдението, че те убиват коронавируса?

– Така е, но това не почива на никакви научни доказателства. Не и към този момент. Още повече, че както виждате в момента Латинска Америка е най-силно ударена от Ковид-19, а там е топло, слънчево и вируса се множи. Да, наистина има места, на които се дезинфекцира с подобни лампи, но аз лично не бих се ангажирал да потвърдя този ефект. Още повече пък когато става дума за човешката кожа.

Стана ясно, че Ковид-19 дава и някои кожни проявления. Какви са те?

– Наистина, наблюдават се някои кожни изменения при заразените пациенти. Те в повечето случаи са нещо като обрив, някои го описват като шарка. Това не е нещо нетипично – при повечето вирусни инфекции те са вторичен белег на заболяването. При някои хора се получава пигментация и по-тъмни петна по кожата. Разви се и така нареченото ковид-ходило, при което се наблюдават различни кожни изменения, подутини, синкави петна по петите или между пръстите. По данни на медицинската общност ковид-ходилото се получава основно при заболели деца или младежи, които преминават сравнително по-леко през болестта. Но, кожните прояви на Ковид-19 са различни, така, че ако забележите нещо нетипично по тялото си, не е изключена необходимостта да се тествате.

- реклама -