жертви

Дерматологът д-р Манчев пред FN: Без дълги бради и грим под маските

От днес маските на открито стават задължителни, което означава, че ще се наложи да ги носим много по-дълго време отколкото до сега. Какви обаче ще са последиците за нашата кожа и застрашени ли сме всички от така нареченото маскне. Плюс как да се грижим правилно за кожата си в настоящите форсмажорни обстоятелства?

Отговорите търсим от д-р Куман Манчев, специалист по диагностика и лечение на дерматологични заболявания, който преди време ни разказа и как да спасим кожата си от последствията на дезинфектантите.

Д-р Манчев най-важния въпрос – до колко по-честото носене на маска може да възпали кожата ни и какво да направим ако ни се случи това?

– Безспорно носенето на предпазна маска между 6 до 8, а в някои случаи и до 10 часа на денонощие оказва ефект върху човешката кожа. Още повече, когато тя е свикнала при нормални условия да диша. Нашият дъх, който издишаме под маската образува една влажна среда, която създава нетипична флора. Малко положението е пред маската опасно, а зад нея също. Разбира се ако трябва да степенуваме нещата по-опасност, неносенето на маска в момента е далеч по-опасно.

И все пак ако може да обобщим с няколко думи, при честото носене на предпазна маска се нарушава естествения баланс на кожата. Повишава се риска от прекомерно пресушаване или омазняване, а от там и от запушване на порите и зачервявания, контактен дерматит…

Какво можем да направим, за да подобрим състоянието на кожата си?

– Ключовото е всяка вечер да използваме добър овлажнител за лице, който да възстанови епидермиса. Искам дълбоко да подчертая, че това важи както за жените, така и за мъжете. Дори при силния пол това е по-ключово, защото господата се бръснем, което значи, че кожата ни ежедневно е подложена на една допълнителна „травма“ в повече и така става много по-податлива на бактериални зарази. Ако лекувате акне, то по-добре временно да отложите лечението с препарати, които са на основата на салицилова киселина. Тя изсушава кожата и предизвиква естествена ексфолиация, което може допълнително да раздразни епидермиса при носенето на маски. Затова е най-добре да се консултирате с дерматолог как може да промените вашето лечение през този период.

Също така се наблюдава задълбочаването на проблемите при страдащите от розацея, които носят дълго време маска.

Важното е хората да разберат, че задължително сега трябва да полагат повече грижи за кожата си, отколкото преди.

Поддържането на добра хигиена е задължително. Затова препоръчвам измиване на лицето с мек препарат, който да почиства, но да не сваля естествената бариера от кожата ни. Хидратацията е задължителна, а най-подходящи са кремовете за лице, съдържащи серамиди, витамин В3 и хиалуронова киселина.

Маскнето – мит или реалност е?

– Това е един термин, който придоби популярност през последните месеци – маска и акне = на маскне. От името му се подразбира, че говорим точно за последствията върху лицето от носенето на маска продължително време. Маскнето определено не е мит, особено в професиите, които изискват постоянното носене на маска – медицински персонал, касиери, продавачи в магазини, бензиностанции и тн. В следствие на това се получават различни видове дерматити, акне, белене на кожата и тн. Много пациенти се оплакват от ситни пъпчици и зачервена кожа, особено около устата и брадичката. Също така от притискането на маската върху носа може да се получат кръвонасядания. За щастие времето захладня, защото тези симптоми се изострят в горещините.

Ако кожата ни е раздразнена, какво да правим?

– Моментът не е подходящ за лечение на някои кожни проблеми. Вече споменах акнето, но смятам, че т.нар. антиейдж грижа (против стареене бел.ред) също не бива да се използва сега. Най-добре е да се придържате към лек овлажнител, който ще бъде нежен към кожата. Иначе ако епидермиса под маската започне да се лющи, образуват се лезии, малки ранички и прочие, задължително се обадете на дерматолог, който в настоящата ситуация ще може да ви консултира както по телефона, така и чрез модерната днес телемедицина.

Има ли определени материи, които са по-щадящи кожата на лицето?

– Сега отново съм сигурен, че ще има бум на така наречените самоделни маски – шалове, кърпи, разбира се има и хора, които си шият маските. Това го имаше и преди когато маските бяха задължителни само на закрито, но с нововъведението от днес, гаранция отново ще започнем да виждаме всякакви алтернативи.

Знаем, че класическите медицински маски са най-разпространени и това не е никак случайно, защото те може би гарантират най-голяма защита поради начина, по който са изработени. Вирусите са по-дребни от един микрон, което означава, че те лесно могат да преминат през обикновените материи. Затова избора на материя за вашата маска може да се окаже ключов за блокирането на заразата. Четох проучване, правено по време на вирусна епидемия преди години, което е показало, че сред конвенционалните материи, памука и полиестера най-ефективно предпазват от разпространение на вируси, като в същото време позволяват на човек да диша. Но, имайте предвид, че тяхната предпазна сила е около 60-70%, така, че не са пълна гаранция.

Кажете на колко време трябва да сменяме маската и ако тя е за многократна употреба как е удачно да се дезинфекцира?

– Най-обикновено изпиране, след което задължително маската трябва да се изглади с ютия. Имайте предвид, че прането с някои видове тоалетни сапуни или перилни препарати може допълнително да раздразни кожата. Затова най-добре маските да се перат с хипоалергенен препарат, който няма аромат. По същата логика забравете и за омекотители и прочие.

Трудно ми е да кажа на колко време трябва да се пере маската, защото може да сте с нея 30 минути, а може и 5 часа. Най-добре е да се почиства след всяко носене. А, ако имате възможност носете в себе си поне две маски, които да смените след 2-3 часа.

Вече споменахте бръсненето при мъжете – за или против брадата и мустаците по време на коронавирус сте?

– Като цяло се смята, че брадите и мустаците са развъдник на бактерии. Към момента нямаме ясни изследвания дали по време на пандемия е по-безопасно да сме обръснати. Хипотетично ако разговаряме отблизо с човек, болен от коронавирус или той се изкашля или кихне, микроскопичните капчици могат да влязат в брадата, а от там да стигнат и до дихателните ни пътища в някакъв момент. Но, до сега това не е било нито доказано, нито отхвърлено като теория.

Специфичната флора и влагата под маската могат да спомогнат за драстичното увеличаване на бактериите в брадата и мустаците, затова аз лично бих препоръчал да се махнат. Разбира се говорим за случаите, в които космите са дълги. Но, имайте предвид, че ежедневното бръснене също не се препоръчва.

А, какво ще кажете на дамите, които не могат да живеят без да се гримират?

– Най-добре е да се откажат от грима. А, ако не могат, тогава да залагат на по-силен грим в зоната около очите. Гримът може само да влоши състоянието на така или иначе изтормозената ви под маските кожа.

- реклама -