скандали, депутатите, годината,

След по-малко от 2 часа заседание НС приключи работа, депутатите отложиха гласуването за зелен сертификат (ВИДЕО)

Първото заседание на Народното събрание за тази година трябваше да започне с обсъждания за въвеждане на зелен сертификат за народните представители в парламента. Предложението, внесено от „Демократична България“, предвижда неваксинираните депутати да се тестват на входа на сградата за сметка на данъкоплатците.

В началото на пленарното заседание обаче председателят на парламента Никола Минчев обяви, че предвидената за гласуване днес точка трета – Проект на решение за приемане на Условия за достъп до сградите на Народното събрание в условията на извънредна епидемична обстановка, ще отпадне от дневния ред на парламента. По думите му това е било решено на председателския съвет по-рано днес, тъй като са необходими корекции на проекта на решение за въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание и предстои допълнително обсъждане по време на парламентарните комисии преди да се гласува в пленарна зала.

Вместо да решава проблеми по същество, Народното събрание днес ще се занимава с попълване на съставите на парламентарни комисии и промени в техния състав.

Преди обсъжданията по същество Тома Биков от ГЕРБ отново разкритикува управляващите заради дневния ред за седмицата, гласуван днес. Предложението на ГЕРБ-СДС за обсъждане на компенсаторен механизъм за бизнеса заради високите цени на тока и газа отново беше отхвърлено.

„Тази седмица пак ще се занимаваме с анализи, защото управляващото мнозинство е внесло една точка за промяна в комисии и една точка за изслушване на министър. Изборите минаха, вие победихте, промяната победи. Предложили сте едно нищо. Ние ви предлагаме да разгледаме компенсаторен механизъм за бизнеса, вие отхвърляте. Това е единственото смислено нещо, което се предлага днес. Тук е залудо работи, залудо не стой. Вие сте управляващо мнозинство, имате едно правителство с много министри, всеки един министър може да предложи смислена точка. При всички кризи, които се развиват в държавата, вие сте ги проспали и се занимавате само с анализи.“

Заседанието продължи с декларация на ГЕРБ-СДС, прочетена от името на председателя на парламентарната група Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че бившите управляващи да готови за диалог с управляващото мнозинство. Четворната коалиция по думите й обаче, все още не осъзнава, че вече управлява, а това е предпоставка за провал.

Предателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ също разкритикува новите управляващи.

Видяхме обратното на диалога – нищо ново под слънцето. Самодостатъчност, самонадеяност и самодейство в името на същото, което се прокламира и днес. Уважаеми колеги, новите тинк-танк политически проекти, които се появиха в полето на политиката за сметка на полтическите партии се явиха като заявка за политически месии – с лозунги като промяна, борба с корупцията и т.н“, каза Карадайъ.

И отново намекна за казуса с гражданството на Кирил Петков:

Когато говорим за върховенство на закона, нека самите ние да спазваме Конституцията и законите на страната, включително и правилника за работа на НС“, призова Карадайъ.

Той изтъкна, че страната се намира в редица кризи, а управляващите не правят нищо по въпроса.

След декларациите от името на парламентарните групи се премина към промени в нкои парламентарни комисии и обсъждания по предложението на ПГ на „Възраждане“ за създаване на временна комисия, която да установи на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

Предложението за създаване на комисията беше отхвърлено, като „за“ него гласуваха 51, „против“ 64 и „въздържал се“ – 30 депутати.

„Ние вярваме, че вирус има. Дори вярваме в конспиративната теория, че има и други заболявания, които предизвикват по-голяма смъртност в България от Covid-19. Въпросът е за мерките, които се приемат и очевидно са неадекватни. Всички приети мерки, както и призивите за ваксиниране остават без отклик. Българските граждани нямат идея кои мерки действат. Ако тази временна комисия бъде създадена, тя ще постигне отговори на тези въпроси. Не вярвам, че комисията по здравеопазване може да свърши тази работа“, каза Елена Гунчева от партията.

„Нашата парламентарна група изслуша това, което казват колегите от „Възраждане”. Много интересни работи казаха. Смятаме, че не е необходимо и целесъобразно да раздробяваме дейността на парламента с повече от вече съществуващите 24 комисии“, изрази мнение по време на дебатите Георги Михайлов от БСП.

Според Хасан Адемов от ДПС създаването на отделна комисия не е необходимо. Той препоръча на депутатите от „Възраждане“ просто да се запознаят със закона за противоепидемичните мерки и ако имат предложения по него, да ги внесат.

„Вие смятате ли, че ако се отменят част от мерките, няма да се увреди здравето на останалите български граждани, запита той и продължи: Това е субективна преценка на всеки един от нас, тя няма как да се сравнява с това, което науката е постигнала. Не виждам смисъл в създаването на тази комисия. Кризата ли ни управлява или ние я управляваме? Не искам да плаша никого, но кризата не трябва да бъде управлявана само от едно министерство. Не е важно какво ще направи тази комисия, а как се управлява кризата в България“, заяви той.

Отношение взе и председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Нагледах се на избирателно отношение към комисиите – когато темата не ви харесва, сте против. Коронавирусът е тема, която вълнува всеки един български гражданин, идеята да информираме и да се създават въпроси. Какъв ви е проблемът с комисиите? Нека не сме лицемери“, каза вторият човек в партията на Слави.

- реклама -