OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Депутатите закриват спецправосъдието (На живо)

Депутатите закриват спецправосъдието. Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура, влизат за окончателно обсъждане в правната комисия на Народното събрание.

За обсъждането на второ четене

пристигна и главния прокурор Иван Гешев.

„Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения. Специализираните структури са признати от европейските партньори на България и имаме тяхната подкрепа. Тези структури са най-ефикасните за борба с организираната престъпност и тероризма. Само олигархията има интерес от закриването им.

Призовавам българските граждани

да наблюдават как ще приключат делата срещу тях“, каза Гешев в началото на заседанието. Там е и лидерът на „Да, българия“ Христо Иванов, когото Гешев призовава за дискусия по темата.

„Мнозинство за закриването на

специаилзираното правосъдие има на три поредни избори. Явете се на избори и тогава продължавайте да държите политически речи. Специализираното правосъдие е орган за политическа репресия“, каза Иванов.

„Въвеждате лустрация на съдиите.

Как това кореспондира с върховенството на закона? Ще ги разселвате из цялата страна. Вие може да вземете политическо решение. Отговорността ще носят депутатите, а не съдебната власт. Нямате нито един юридически довод. Искам да кажа на колегите, че ги закриват, защото работят и прокуратурата ще ги подкрепи“, каза Гешев и излезе, за да се върне във Висшия съдебен съвет, където се провеждаше заседание по искането за отстраняването му.

Повече от месец и половина

след внасянето от Министерски съвет промените стигат до второ четене в ресорната комисия и се очакват да влязат още тази седмица за окончателно гласуване и в пленарната зала.

Законодателната инициатива е обединяваща за управляващата коалиция.

В законопроекта има две ключови изменения, а именно – закриването на специализираните съд и прокуратура и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет – коментира правосъдният министър Надежда Йорданова.

„Това са първи ключови стъпки

в съдебната реформа. И по двата въпроса има постигнат широк обществен консенсус – специализираното правосъдие показа, че то е неефективно,

не отговори на очакванията на обществото,

с които беше създадено, а що се отнася до кариерните бонуси – бяха като награда, фактът, че си бил във ВСС не може да служи като трамплин, за да заемеш по-висока

позиция в съдебната власт.“

Според ГЕРБ обаче със закриване на специализираното правосъдие се поставят под риск висящите тежки наказателни дела.

Между двете четения

на промените в закона за съдебната власт най-голямата опозиционна група в парламента предлага отмяна на преустановяване на дейността на

специализираните съд и прокуратура

и запазване на подсъдността на Специализирания наказателен съд за дела, свързани с организирани престъпни групи.

БСП и „Продължаваме промяната“

са внесли предложения, свързани с уреждане на кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите, които към датата на влизането в сила на закона заемат длъжността съдия прокурор или следовател в специализираното правосъдие.

Социалистите предлагат преназначаването

им в равни по степен съдилища и прокуратури, а „Продължаваме промяната“ предвиждат връщането им на заеманата преди избора длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт.

Очаквайте подробности!

- реклама -