Депутатите задължиха всички министри да се явят в парламента

Всички министри в оставка, включително и премиерът Борисов да се явят на парламентарен контрол. Такова решение взеха депутатите и задължиха целия министерски съвет да се яви в парламента. То бе гласувано 2 пъти и двата пъти намери подкрепа от депутатите. То бе по предложение на Георги Свиленски от БСП, след като още в началото на заседанието председателката на НС Ива Митева обяви, че няма да има парламентарен контрол, защото министрите са посочили основателни причини да не се явят.

„Министрите трябва да отговорят на над 100 народни представители, а вие позволявате те да не дойдат и това да се случи. Премиерът може да дойде тук и да отговори на поставените въпроси. Миналата нямаше парламентарен контрол, по-миналата нямаше и тази, която е последна нямаше“, обърна се Свиленски към Митева. Той поиска депутатите да вземат нарочно решение целият Министерски съвет да бъде призован в зала да дойде в парламента.

116 гласуваха „за“, 64 „против“, а 23 се въздържаха и предложението бе прието. Последва прегласуване по предложение на Тома Биков от ГЕРБ.

„Не знам какви са наказанията, ако не дойдат сега. Предлагам, ако не дойдат да си подадат оставките още веднъж, ако не се явят“, каза Биков. Въпреки това министрите бяха задължени да дойдат в НС със 123 гласа „за“, 22 „против“ и 17 въздържали се.

Председателката на парламента обяви, че предстои да се обадят на всички министри да бъдат спешно повикани.

- реклама -