сн. БГНЕС

Депутатите вече два часа дебатират „за“ и „против“ хартиената бюлетина

Депутатите обсъждат ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Държавният  глава оспори смесеното гласуване и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени.

Президентът възразява срещу смесения вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване. Държавният глава изразява несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Въвеждането на хартиената бюлетина е по искане на избирателите, заяви по време на дебатите по промените в Изборния кодекс председателят на парламента Цвета Караянчева.

Караянчева защити тезата на управляващите за въвеждане на смесено гласуване в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам да избира дали да упражни правото си на машинно устройство или с хартиена бюлетина. Текстовете бяха приети на 3 септември, но президентът ги върна за ново обсъждане в пленарна зала, налагайки върху тях поредното си вето.

„Поредна мантра, която повтарят от трибуната на Народното събрание и по медиите. Те си търсят оправдание за това, че ще загубят изборите“, коментира Караянчева позицията на опозицията, че страната ни трябва да премине изцяло към машинно гласуване, което да е гаранция за честността на изборния процес.

Според нея дори симпатизанти на БСП отиват в офисите на ГЕРБ из страната и настояват хартиената бюлетина да не бъде премахната изцяло. „Вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат, нас ни притеснява“, цитира ги Караянчева. Тя бе категорична, че голям брой граждани в страната не желаят да гласуват единствено на машинни устройства.

БСП и ДПС ще подкрепят ветото на държавния глава. Те се мотивираха, че то се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. Според ГЕРБ и „Обединени патриоти“ трябва да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.

Изборите в България се фалшифицират и манипулират,.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

Според Нинова има редица доказателства през времето на 10-годишното управление на ГЕРБ, че се извършват изборни манипулации, а предпоставките за това дори се залагат в самия закон. „Условията за фалшификации залагате в промените в Изборния кодекс“, обвини управляващите лидерът на левицата и допълни, че така се изкривява истинският вот на суверена.

Нинова разкритикува предложението за смесена система на гласуване – на машина и с бюлетина, заради което президентът върна промените в закона за ново обсъждане. Тя подчерта още, че настоящите текстове отново се правят „в последния момент“, което определи като „порочна практика“, заради което страната ни получавала често критики от различни международни организации и институции.

„Това създава несигурност, нетрайност в законодателството, липсва време за подготовка на изборната администрация“, категорична бе Нинова. Според нея това кара и хората да стават апатични и да не искат да участват в политическия живот на страната, а това го доказва и традиционно ниската избирателна активност в България.

Корнелия Нинова призова всички партии за „обединение за честни избори“ и допълни: „От БСП подаваме ръка“.

Според нея единственото решение, което ще позволи „да се сложи край на този модел на управление“ и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново кабинет „Борисов 4“, е високата избирателна активност.

„Моделът на управление може да бъде променен единствено през честни избори“, заключи Корнелия Нинова

Крум Зарков от БСП заяви, че мотивите на президента са основателни  и сега е моментът да се решат проблемите в Изборния кодекс.

„По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства, десетки милиони. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате.

Вменявате отговорност на ЦИК и други институции, правите всичко възможно да оставите правителството настрана. Защото се търси не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал“.

Александър Иванов от ГЕРБ попита Крум Зарков дали Нинова и президента са избрани с машини или с хартиен вот? „И ако са избрани с хартиен вот, вие уважавате ли този избор на българските граждани и приемате ли честността на тези избори?“.

Халил Летифов от ДПС призова за сериозен и отговорен дебат, с който да гарантират изборните права на българските граждани  и честността на вота

„Преди няколко седмици водихме един ожесточен дебат, който уви не доведе до нищо добро  – поне в това състояние, в което ние виждаме Изборния кодекс, той е изпълнен със съмнения, изпълнен с разпоредби, които противоречат на Конституцията, разпоредби, които отнемат права на българските граждани и разпоредби, които буквално ги лишават (от възможността) да гласуват“.

- реклама -