праг

Депутатите вдигнаха прага на преференциите за парламентарните избори

Депутатите одобриха промените в Изборния кодекс, свързани с преференциалния вот.

Новият текст предвижда, че за да може кандидат от партийна листа да измести друг, трябва да има толкова получени преференции, които са нужни на един депутат, евродепутат или общински съветник.

Така сметките показват, че за пренареждане на листата за евродепутати например, един кандидат трябва да събере повече 100 хил. гласа

Според досегашните правила прагът за преференциите на избори за Европейски парламент е 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни избори е 7%.

Срещу промяната се обявиха от БСП, а аргументът им бе, че с нея преференциалното гласуване на практика се обезсмисля. Според левицата за това е постигната и сделка между ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“.

Патриотите обаче не бяха единни по темата, защото от ВМРО се обявиха против промените, а според Искрен Веселинов обсъждането им се е превърнало в „гвоздея на днешната програма“. От партията на Каракачанов дори призоваха за въвеждане на вето от президента върху гласуваните текстове.

Изцяло срещу преференцията се обявиха от ДПС.

„Преференцията се доказа не като гласуване за личности, а като най-ярката форма на контролиран вот. ДПС от първия ден на въвеждането на преференцията беше против. На всяко гласуване сме предлагали да отпадне“, припомни Йордан Цонев. „Никаква сделка с ГЕРБ, най-малко с националистите“, отрече той обвиненията на БСП и призова: „ДПС да не ви е дъвка в устата“.

„Посегателството срещу преференцията е политическо престъпление“, бе отговорът Александър Симов от левицата. Той призова тя да бъде оставена каквато е, защото е стимул на хората да отидат до урните и да гласуват. Съпартиецът му Таско Ерменков допълни: „Учудвам се на колегите от ГЕРБ. Една година ни занимаваха с това как искат да се гласува мажоритарно и сега, изведнъж го премахват. Абсурдно е“.

- реклама -