Депутатите вдигнаха майчинските с 40 лв.

Депутатите вдигнаха с 40 лв. майчинските. Така от 340 лв. паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за втората година след раждането, става 380 лв

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП майчинските помощи да се вдигнат на 510, вместо 380 лв.

Освен това парламентът определи дневен минимален размер на обезщетението за безработица от 9 лева и дневен максимален размер на обезщетението за безработица от 74,29 лв.

От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Парламентът прие бюджета на Фонд „Общо заболяване и майчинство“ с приходи от почти 980 млн. лв. и разходи от 1,1 млн. лв. Приходите в бюджета на фонда са от осигурителни вноски. Разходите за социални помощи и обезщетения са в размер на около 1,082 млрд. лв. Малко над 105 млн. лв. е излишъкът в бюджета.

Парламентът прие бюджета за Фонд „Безработица“ с 271, 5 млн. лв. приходи и 396, 4 млн. лв. разходи. Приходите в бюджета на фонда се формират от осигурителни вноски. 396, 4 млн. лв. са разходите, предвидени за социални помощи и обезщетения. 124,9 млн. лв. е дефицитът в бюджета. Народните представители отхвърлиха предложенията на ДПС и БСП за увеличение на бюджета на фонда.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица ще бъде 510 лв. Депутатите решиха максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв.

- реклама -