бързи кредити пенсии добавки

Депутатите в спор за увеличението на пенсиите

Преди да проведем разговора за преизчисляване на пенсиите, трябва да проведем този за увеличаване на осигуровките. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков по време на дебата за преизчисляване на пенсиите. Промените в парите за пенсионерите бяха предложени от БСП.

Преди да проведем този разговор, трябва да проведем един друг. Той е за увеличаване на осигуровките. Вие казвате – 11 години не сте ги преизчислили пенсиите, но не помня през последните години някой от вашата партия да се е обявил твърдо за увеличаване на осигуровките. Вие за ли сте увеличаване на осигуровките и в какъв размер да бъде то от следващото правителство очевидно.

„Българските пенсионери не се продават – ако БСП се опитват да купуват, ние не сме правили такива опити.“ Това каза депутатът от ГЕРБ – СДС Димитър Главчев по време на дебата за преизчисляване на пенсиите.

„Пенсиите са много ниски – така е. Това, което имаме пред себе си като предложение, трябва да мине през актуализация на бюджета. Ако имахме правителство, щяхме да я предложим. Вие не искате да има правителство. Колегите от БСП не желаят да направят. Трябва да има редовно правителство, за да актуализира бюджета. Това е начинът“, заяви още Димитър Главчев.

Ако приемем предложението така, както е предложено, ще завещаем празен чек на следващото Народно събрание. Това каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той подчерта, че
това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година. „Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. докрая на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Аз обаче ще кажа и нещо друго. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май“, заяви още д-р Адемов.

„Как се плащат като ги няма. „Как? С буфери, с какво? С намаляване на някои предвидени разходи? Това на този етап не е ясно“, изтъкна д-р Адемов.

Председателят на Бюджетна комисия Георги Ганев направи реплика на Хасан Адемов, че преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2021 г. е безотговорно. Той заяви, че би подкрепил предложение за преизчисляване на пенсиите от 1 януари 2022 г.

„Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение – преизчисляване на пенсиите.“, мотивира предложението на левицата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Когато се погледне разумно и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази бедност и неравенства, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-вече и младите семейства. Ние упорито, последователно, а и сега след кризата още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите. Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение? Защото, уважаеми колеги, го внасяме за 5-ти път. Всяка година от предишния парламент, когато се внася бюджет, ние внасяме алтернативен бюджет и алтернативен държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме изчислили и предложили преизчисляване на пенсиите. Ама няма избори, има избори – за нас не е важно. Ние имаме приоритет – бедността и мизерията на възрастните хора“, заяви още Корнелия Нинова.

- реклама -