избори

Депутатите в спор дали да се оповестяват социологическите проучвания в изборния ден

Категорично не подкрепям предложението на ГЕРБ да се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, заяви лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по време на разпалена дискусия в парламента по темата.

Според бившият вицепремиер отпадането на сега действащата забрана ще означава да се „угоди на нарушителите“. „Това, че СЕМ не си върши работата въобще, както и че се нарушава гадно, брутално законът и в деня на изборите, и в деня преди изборите с измислените анкети, не означава, че не трябва да се налагат санкции. След като СЕМ не може да си свърши работата, нека по-добре променим закона в тази посока, те да носят отговорност за това, че не си вършат работата“, призова Симеонов.

ЦИК

ДПС също е против идеята за огласяване на междинни резултати в изборния ден

И ДПС се обяви против предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, които предвиждат да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден,.

Тезата на движението защити народният представител Хамид Хамид. „Не съм се запознал с техните мотиви защо го предлагат, но аз ще се върна на това защо беше въведена тази забрана. Тя беше въведена, за да няма манипулации на общественото мнение в средата или към края на изборния ден. Ние смятаме, че докато не се справим с фалшивите новини и киберсигурността, тази забрана трябва да остане. Кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в 17.00 след обед?“, попита той.

В мотивите на вносителите се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между тях.
- реклама -