сн. БГНЕС

Депутатите в люта схватка за отцепниците от БСП и кворума в парламента

Поименната проверка установи, че днес депутатите имат кворум и могат да започнат работа. Проверката поиска депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Вчера заседанието пропадна заради липса на кворум. Левицата отново поиска оставката на Цвета Караянчева.

Депутати се скараха, заради предложение на отцепниците от БСП, което беше внесено извънредно в дневния ред.

Вече и независимите депутати имат право на декларации от трибуната на народното събрание, това предложение на „прогресивните социалисти“ намери вече подкрепата на ГЕРБ и патриотите в правната комисия вчера. Още тогава зам.-шефът на НС Кристиян Вигенин забеляза договорка между управляващите и отцепниците за осигуряване на кворума.

Спорът тази сутрин започна с искане на БСП да отпадне първата точка от дневния ред. Последва обаче разпра със забележки срещу председателката на НС Цвета Караянчева, че е прекъснала Христо Проданов от левицата.

„Каквито и да са емоциите правилникът е правилник. Виждаме, че по първа точка той се опитва да бъде нагласен за управляващите. Нямате нито морала, нито друго основание да прекъсвате процедурата на колега народен представител. Още една причина и вие да си отидете, макар че колегите ви спасиха“, каза зам.-шефът на парламента Кристиян Вигенин, а докато говореше управляващите тропаха по банките си.

„Не пречим на никого, а това, че не можете да съберете кворума си е ваш проблем“, каза Таско Ерменков от БСП и нарече тропащите депутати „овчари“. „Ако продължите по този начин да се държите все едно сте във вашата лична кухня, а не в парламента, моля да напуснете“, каза Ерменков на Караянчева, а тя му отвърна, че само преди 2 седмици колегите й са „показали, че мястото й е в парламента“.

„Изобщо не сте наясно къде се намираме и за какво се борим.

Вие си искате да няма кворум, да има предсрочни избори, да има служебно правителство с един човек, който до преди няколко месеца не вярваше, че има коронавирус, президент беше, но не е такъв“, заяви Тома Биков от ГЕРБ към БСП.

БСП искат да дойдат едни хора на власт, които нападаха проф. Мутафчийски, а сега търсят помощ от него, между които са и самите социалисти, каза Биков.

„Мисля, че парламентът не е мястото, където да си решавате вътрешно партийните драми. В момента сте на път да влезете в коалиция с коронавируса. Колкото по-зле, толкова по-добре – това е вашето мото. Вероятно и вие не осъзнавате колко е безотговорно. Вие сте опасни в момента за цялото общество – това показвате. Казвам го със съжаление. Коронавирусът не може да бъде политически инструмент. Докато се опитвате да превърнете парламентът в Национален съвет на БСП, гледайте три месеца напред, защото изглеждате крайно дезориентирани“, допълни още Биков.

Депутатът от ГЕРБ припомни на БСП, че кворум няма, защото както в редиците на управляващите, така и сред опозицията има болни хора от коронавирус, част от които са в тежко състояние и нямат възможност да се регистрират, а не защото има криза в парламента.

Юлиян Ангелов от ВМРО реши да прекрати изявите на БСП в залата и предложи да се премине към гласуване, което никак не се хареса на Георги Сливенски, който поиска да си ползва цялото време на по правилник, което се полага на групата, за да продължават със скандалите. Все пак опитите на социалистите не минаха.

Така всички направени предложения бяха приети, като една от най-важните промени, е че на независимите депутати се дава време за говорене колкото на най-малката парламентарна група.

Последва поименно преброяване, а червените депутати напуснаха демонстративно залата. Въпреки това се оказа, че има 133 присъстващи и заседанието продължи.

- реклама -