Парламентът ще изслуша Калина Константинова заради бежанците (На живо)

Парламентът ще изслуша Калина Константинова заради бежанците. Депутатите ще изслушат в четвъртък вицепремиера Калина Константинова 

относно решението за прекратяване на плана за

разселване на бежанци от Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.  Изслушването на вицепремиера ще бъде втора точка в четвъртък.

Първа точка утре в заседанието на парламента ще бъдат промените в Закона за държавния бюджет за 2022 г., свързани с атестацията на преподавателите във висшите училища.

Измененията са внесени от парламентарната група

на „Има такъв народ“. С тях се цели да отпадне методиката за атестация на университетските преподаватели, определяна с акт на Министерския съвет, посочват вносителите. Очаква се по този начин парите, отпуснати за увеличение на възнагражденията на университетските преподаватели в бюджета за тази година, да стигнат до висшите училища.

Иначе Депутатите стартират тежка седмица.

В проекта на програмата за дневен ред са включени

 първите четения на промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, в Закона за платежните услуги и платежните системи, както и на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Продължението на първото четене на Законопроекта за българския език също е в проекта за дневен ред през тази седмица.

На второ четене се очаква да бъдат обсъдени промените в Закона за генетично модифицирани организми, както и в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Очаква се депутатите да ратифицират

и Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция. Освен него е предвидена и ратификацията на Споразумението за извършване на Икономически преглед на България между България и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Очаква се парламентът да ратифицира

и Споразумението между България и Австрия за прекратяване на договора между двете страни за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, както и Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. В проекта на дневен ред са и проекти на решения за промени

в съставите на постоянни комисии.

В първата седмица на месеца предложения за включване в дневния ред са направили и от опозицията. Според правилника на парламента всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от дневния ред, която се разглежда по същество. Подреждането на точките от дневния ред става според числеността на парламентарните групи, е записано в правилника.

Така от ГЕРБ-СДС предлагат в дневния ред

да бъде включен проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

От ДПС предлагат на първо гласуване да бъде обсъден

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси.

От парламентарната група на „Възраждане“ предлагат депутатите да обсъдят проект на решение за обявяване на конкурсни процедури от министъра на земеделието за избор на директори на държавните предприятия по Закона за горите.

Блицконтролът в първия петък на месеца

към премиера Кирил Петков и вицепремиерите е от 09:00 ч. Проектопрограмата предвижда време и за редовен петъчен парламентарен контрол.

 БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено