влиза на второ

Депутатите пак спориха за АЕЦ Белене

Депутатите отново спориха за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“.

ГЕРБ: Възможна е приватизация на АЕЦ „Белене“

„Чистият вариант – с отделянето на предприятието „Белене” в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация на предприятие „Белене” през Агенцията по приватизация, е най-удачният вариант“.

Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната Комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

„Ако се търси частен инвеститор това трябва да стане именно чрез приватизация на „Белене”. При тази процедура по приватизация, минималната цена, която трябва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – около 1.5 млрд. лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването”, смята Добрев.

БСП поиска подновяване на строежа

По-рано БСП настоя за спешни консултации между управляващи и опозиция за бъдещето на АЕЦ „Белене”. Левицата внесе и проекторешение, с което иска възстановяване на строителните дейности по проекта.

От БСП подаваме ръка и впрягаме целия си експертен потенциал и енергия за решаване на проблема, обяси Таско Ерменков от БСП. Той призова да спре „безумната кампания за търсене на виновник“ за проекта.

„Тя няма да реши и няма да ни освободи от заплащане на над 1 млрд. лв. по решение на Арбитражния съд и 330 000 лв. лихви. Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична, но не може да бъде продадено където и да е”, коментира Ерменков.

ПФ и РБ против

Има достатъчно сериозно политическо мнозинство, което няма да допусне възраждане на пагубния за България проект АЕЦ „Белене”. Това заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

„Във вида, в който бе подготвен този проект и наливането на милиарди, и окончателният трагичен резултат не са в полза на България. Ако се стигне до изграждане някога на атомна електроцентрала на тази площадка тя трябва да бъде инвестирана от чужд инвеститор за негова сметка”, добави Симеонов.

Според Мартин Димитров от РБ, възраждането на АЕЦ „Белене“ обезсмисля намаляването на разходите в енергетиката.

„За какво ви е това Белене, какво ще го правите, като се използват половината мощности. Вместо възраждане на централа, трябва да има отговорност за хората, които похарчиха 2 милиарда лева”, каза Димитров.

Методи Андреев от ГЕРБ добави, че това е най-опасната възможна площадка за строителство на нова ядрена мощност по отношение на сеизмичен риск.

- реклама -