студен резерв Бюро за защита

Депутатите ще заседават извънредно за актуализация на бюджета на НЗОК и ДОО

Депутатите с извънредно заседание от 11 ч., за да гласуват окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), внесени от служебното правителство. В ревизирания бюджет на Касата са предвидени допълнително 134 милиона лева, а повишението за пенсиите е предвидено да е средно с 12,5 на сто от първи октомври.

В петък парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на двата бюджета на второ четене. Депутатите от ресорната комисия приеха предложението на „Има такъв народ“ минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната – 1500 лв. От ГЕРБ-СДС са внесли предложение за отпадане на тавана на пенсиите, добавката да е 100 лева за всички пенсионери, а от ДПС – тя да е 120 лева.

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвижда допълнително 134 милиона лева, като 120 милиона от тях са предназначени за справяне с новата Covid вълна. Предвижда се да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ настояват за преразпределение на предложените от служебния кабинет 120 милиона. Според тях приоритетно трябва да бъдат за възстановяване на методиката за изплащане на 1000 лева на работещите на първа линия, допълнителни по 600 лева за общопрактикуващите лекари и 360 лева за специалистите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и допълнителни 15 милиона, които да се разпределят за общинските болници в последните три месеца на годината.

Източник: БНР

- реклама -