увреждания ДОО Народно събрание пенсии Закон за концесиите БЕХ дело ЕК ГЕРБ БСП избори партии нагласи изследване бюджет комисии НЗОК застраховане вето партийн субсидия депутати клетва

Депутатите ще обсъдят състоянието на държавния дълг на страната

В Народното събрание, като допълнителна точка по време на парламентарния контрол, депутатите ще дискутират състоянието на държавния дълг на страната.

Решението бе взето преди седмица въз основа на писмо до председателя на парламента на 62-ма народни представители, по инициатива на Румен Гечев от ПГ на БСП за България. Обсъждането идва след като по време на контрола преди седмица финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос на Румен Гечев по същата тема.

Във връзка с разискванията по питането към Горанов, парламентът възложи на Министерски съвет в срок до 19 януари 2018 г. да изготви и внесе в НС детайлен анализ за периода 2015 – 2018 по отношение на: съотношението между фискалния резерв и държавния дълг, съответно за приходите от инвестирането на резерва във финансови инструменти и разходите по обслужване на държавния дълг.

Също така трябва да бъде изготвен анализ и по отношение на постигнатата цена за дълговите инструменти в сравнение с цената на аналогични кредити за Румъния и страните от Вишеградската четворка. До 19 януари трябва да е изготвен и анализ за ефектите от външното финансиране по държавния дълг върху българската банкова система. /БГНЕС

- реклама -