енергетиката Доган кворум Закон за хората с увреждания, парламент първо четене концепция ромите Каракачанов реакции

Депутатите ще гласуват Закона за личната помощ

На пленарното заседание в четвъртък парламентът започва работа по второ четене на изцяло новия Закон за личната помощ.

Заедно с вече приетия Закон за хората с увреждания, Законът за личната помощ е в отговор на дългите протести на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за дълбока реформа в социалната сфера.

Миналата седмица по някои от текстовете възникна напрежение след като майките отново обявиха протестна готовност, защото останаха недоволни от гласуването на второ четене на закона, което се проведе в социалната парламентарна комисия. Те дори написаха отворено писмо, адресирано до редица институции, в което обявиха, че е в законопроекта има подмяна на текстове без да бъде осигурен необходимият финансов ресурс. Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши да сезира Конституционният съд. Стигна се дори до спешна среща при премиера, което тушира напрежението, а спорните текстове бяха прегласувани в комисия.

Законопроектът има за цел, чрез осигуряване на адекватна лична помощ, да се подпомогнат хората с увреждания да упражняват основните си права, да водят независим живот, да имат свободен достъп до различни услуги и дейности. Проектът предлага механизъм за предоставяне на лична помощ, който да осигури нейната устойчивост и финансиране, основаващ се на индивидуална оценка на потребностите, както и на единни критерии за включване в този механизъм. Чрез него се дава възможност на потребителите на личен асистент да избират кой да е той, както и да определят кога и как ще им бъде предоставяна тази услуга. Т.е. ползвателят на лична помощ участва в избора на асистентите, които могат да бъдат повече от един, в зависимост от неговите потребности.

- реклама -