Депутатите с първи работен ден за годината, решават за декларацията на ПП (Видео)

Депутатите с първи работен ден за годината, решават за декларацията на ПП. Народните представители в 48-то Народно събрание събраха кворум за стартиране на първото пленарното заседание за новата 2023 г.

В началото на заседанието изслушаха химна

на Република България, както и химна на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на „Възраждане“ седна докато звучеше химна на ЕС, съобщи БГНЕС.

НС редовно заседание след празниците

Депутатите добавиха няколко законопроекта в дневния си ред. Първият е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Със законопроекта се предлага периодите на

наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране.

Съгласно мотивите на законопроекта

с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

НС редовно заседание след празниците

Като точка в дневния ред беше включен и Проект за решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме

всички необходими действия за

съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители.

НС редовно заседание след празниците

Народните представители гласуваха в дневния ред да бъде включен и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда,

внесен от Корнелия Нинова

и група народни представители, както и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители.

НС редовно заседание след празниците

В първия работен ден от новата сесия на НС се очаква от „Продължаваме промяната“

да внесат предложение

в седмичния дневен ред на народните представители да влезе за гласуване изготвената от тях декларация с приоритетите на евентуално правителство.

При връчването на мандата от президента

вчера номинираният за премиер акад. Николай Денков изтъкна, че в декларацията на партията са залегнали 4 основни приоритета, които – по думите му, биха получили подкрепа по същество от всички партии.

При срещата, която се проведе обаче в Парламента стана ясно, че вероятността за това е много малка.

На поканата се отзоваха само

„Демократична България“, „БСП за България“ и „Български възход“, като стана ясно, че твърда подкрепа може да се очаква само от „Демократична България“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира неуспех за декларацията. Според „Възраждане“ е най-добре да има нови избори.

ДПС традиционно запази мълчание.

Депутатите ще гласуват днес и промени в Закона на лечебните заведения. В програмата за работа на народните представители в 48-то Народно събрание

през тази седмица са включени редица

законопроекти, които ще трябва да бъдат обсъдени и гласувани, някои от тях на първо четене, а други на второ и последно четене.

В началото на пленарното заседание

депутатите ще разгледат Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен от Костадин Ангелов и група народни представители, предаде БГНЕС.

Освен това народните представители

ще проведат и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. В сряда депутатите ще проведат и второ гласуване на

Законопроекта за допълнение на

Закона за специалните разузнавателни средства. Проектът на закон цели осигуряване на здравна профилактика на служителите на Държавна агенция „Технически операции”

чрез създаването на разпоредба в ЗСРС,

която да регламентира медицинското обслужване на служителите на Агенцията в съответните лечебни заведения на Министерския съвет, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Второ гласуване ще има и още един проект

на закон – Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от Министерски съвет.

Той цели създаване на електронни партиди

на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи като основна

предпоставка за създаване на имотен регистър.

Също в сряда народните представители ще трябва да гласуват предложението на Георги Свиленски от БСП свързано с промени в постоянните комисии, според което Иван Ганчев от БСП трябва да бъде освободен от комисията по електронно управление и информационни технологии и

да стане част от комисията по околната среда и водите.

По-голямата част от законопроектите, които депутатите ще разгледат тази седмица са внесени от Министерски съвет, докато малка част от останалите законопроекти са внесени

от различните парламентарни групи.

Проектите на закон внесени от Министерски съвет за разглеждане на първо четене са седем, но има и три законопроекта, които трябва да бъдат гласувани и на второ четене – Законопроект за изменение и

допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър,

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти и Законопроект за допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства.

 БГНЕС

- реклама -
error: Съдържанието е защитено