Народно събрание, депутати, клетва
Снимка: БНТ

Депутатите се заклеха, 46-то Народно събрание започна работа

Новоизбраните депутати от 46-то Народно събрание положиха клетва.

С това официално започна работата си новия парламент.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Това е текста на клетвата, която беше произнесена.

Присъстващите в пленарната зала изслушаха химните на РБългария и Европейския съюз.

Нека да бъдем добри, усмихнати и да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България.

Това каза председателстващият откриването на 46-ото Народно събрание Мика Зайкова.

Суверенът, нашият народ ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа“, заяви още Мика Зайкова.

Според нея народът е казал, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това е излязло от резултатите на изборите, в които всички партии на промяната са повишили своя резултат. „Това означава, че народът ни гласува доверие, но това е и отговорност. Разчитам на разума на колегите, които са били вече в този парламент доста пъти, които познават процедурите и които наистина искат да работят за просперитета на България“, каза Мика Зайкова.

По думите й суверенът е казал, че не дава мнозинство на нито една партия, а казва на политиците да работят заедно.

Народно събрание, клетва, Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Мика Зайкова коментира и ниската избирателна активност. „Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа“, каза тя. Според нея това е възможно и това са го показали министрите от служебния кабинет.

„Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор в тази държава да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем“, заяви още Мика Зайкова.

 

- реклама -