Депутатите се скараха за Правилника на НС: Министрите не отговарят на въпросите ни

Член 138 от Правилника на НС скара депутатите в началото на парламентарното заседание днес.

„Неуважително и несериозно подхождат към въпросите някои министри. Министър Събев не отговаря на мои въпроси, Рашков – на ДПС“, първа взе думата Николина Ангелкова от ГЕРБ. В отговор председателят на НС напомни, че времето ѝ по процедура свършва.

От своя страна Младен Шишков също от партия ГЕРБ констатира, че незачитането на Правилника за работа на НС е правило на някои министри.

„Г-н председател, разяснете на министрите задълженията им по чл. 138 от Правилника, той предвижда срокове и юридическа отговорност. Става дума за строителството на АМ „Хемус“. Исканите от мен документи ще разкрият истината. 1 млн. лв. е похарчило регионалното министерство за юридически услуги, не искам да вярвам, че са наети, за да съчиняват лъжа“, изтъкна Шишков.

И Александър Дунчев от ПП поиска съдействие за прилагане на чл. 138 от правилника на НС.

„Не съм получил документи от министъра на земеделието, да даде имената за промени в горите. Да вземе документи, с които се уволняват и назначават служители. Вчера в интервю споменах име на служител от ГЕРБ, който се справя добре, и до края на деня той бе уволнен“, отбеляза Дунчев. Към неговият апел се присъединиха и от ДПС.

„Г-н председател, приведете чл. 138 в действието, защото това нарушава балансите във функциониране на властите. Не може изпълнителната власт да тарикатее тук. Идва тук министърът и обяснява. Безкомпромисно приведете чл. 138 в действие“, настоя Йордан Цонев.

От БСП се възмутиха на изказването на Александър Дунчев от ПП.

„Не защитавайте депутати, които защитават интересите на горската мафия. ПП имат заместник-министър и по всяко време може да вземе информация, ако иска да спекулира с нея, няма да стане. Що се кръстихте ПП, ако харесвате управлението на ГЕРБ“, възмути се социалистът Георги Свиленски. В отговор председателят на НС обеща да се съобрази с притеснението на колегите си в зала.

 

- реклама -