Само за 1 минута: Депутатите се събраха, за да обявят почивка до сряда след Великден (Видео + Обновена)

Само за 1 минута: Депутатите се събраха, за да обявят почивка до сряда след Великден. До нетрадиционната развръзка се стигна, след като стана ясно, че няма да се проведе избор на председател на НС.

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви, че няма постъпили нови кандидатури за шеф на парламента и затова Гордиевия възел си остава завързън. Така Рашидов заяви, че обявява почивка до следващата сряда – 19 април от 10 часа. Това означава, че депутатите реално ще се съберат отново след празниците, без въобще да е закривано първото заседание на парламента.

Преди това в очакване на белия дим депутатите се събраха с идеята да направят втори опит да изберат председател на 49-ото Народно събрание. На първото си заседание в сряда те

не успяха да изберат кой да оглави парламента.

За кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ гласуваха 231 депутати, като 79 бяха „за“, 8 – „против“, а 144 се въздържаха. Желязков получи и подкрепата на депутатите от ИТН. За Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха едва 37 души „за“, 88 – „против“, а 39 се въздържаха. От „Продължаваме промяната“, пък, предложиха ротация на председателското място между тях и ГЕРБ.

След неуспешния първи опит за избор на председател на Народното събрание, депутатите излязоха в 30-минутна почивка, по време на която беше свикан председателски съвет, но без резултат.

„За днес приключва заседанието и ви приканвам

още една нощ да преспите и утре ви очаквам“, каза Вежди Рашидов, който председателстваше първото заседание на парламента в качеството си на най-възрастен народен председател.

Междувременно вчера стана ясно, че проект на решение за отмяна на великденската ваканция на Народното събрание (НС) за 2023 г. е внесен в деловодството на НС от представители на

всички парламентарни групи без тази на „Възраждане“.

Под предложението стоят имената на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев от ДПС, Корнелия Нинова от „БСП за България“ и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Според парламентарния правилник

Народното събрание е във ваканция 10 дни по великденските празници от Велики петък включително. Ако проекторешението за отмяна на ваканцията бъде прието, неработни за депутатите ще бъдат само четирите официални почивни дни по Великден.

Вижте още:

- реклама -