София

Депутатите се местят в нов дом

Депутатите се местят в нов дом от средата на 2018-та година. Това става ясно от обществената поръчка за изграждане на нова пленарна зала на парламента, който вече ще се помещава в бившия Партиен дом.

24 милиона лева ще струва на данъкоплатците ремонта на настоящата зала “Св. София” в бъдеща пленарна зала, която като екстра ще има и стъклен покрив.

Стоманената конструкция на съоръжението от стъкло ще тежи 56 тона.

Бъдещите депутатски банки ще са монтирани върху специално изградена метална конструкция, която ще тежи още 44 тона.

Интересна подробност е, че в ултрамодерната пленарна зала ще има 270 депутатски места, вместо сегашните 240.

Осветлението навсякъде ще е енергоспестяващо, а работата на народните избраници ще се излъчва на живо в ефир чрез специална система за видеозаснемане.

Ремонтните дейности трябва да приключат до средата на 2018 г., преди старта на българското председателство на Европейския съюз.

За ремонта ще бъде избрана компания, която има подобен опит и оборот от 30 милиона лева за последните три години. Освен това кандидатите трябва да спазват „държавна тайна“, тъй ще работят с документи, съдържащи класифицирана информация. Това вероятно означава, че фирмата ще знае тайните входове и изходи на новата зала на депутатите, както и детайли, свързани със сигурността на работата им.

- реклама -