Народно събрание, стара сграда, нова сграда Димитър Аврамов, парламент, партии, Борисов, Трифонов, комисия, ревизия

Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за „Росенец“

Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за „Росенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението за комисията бе внесено от „Демократична България“. То беше одобрено от пленарната зала. „За“ създаването на комисията гласуваха 193 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“- 12. Комисията се създава за срок от три месеца, а нейн председател ще бъде Калоян Янков от „Демократична България“. Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Целта на комисията е установи фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“, включително и прилежащата й територия.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г.

В рамките на дебата реплики си разменяха представители на „Демократична България“ и ДПС.

Христо Иванов от „Демократична България“ каза, че за да не се политизира дейността на комисията, той няма да членува в нея. По думите му „Росенец“ е епикриза.
Йордан Цонев от ДПС подчерта, че от партията са за разкриване на факти и обстоятелства, но са против лицемерието. „Лицемерие е, когато говориш за опредлени неща, а това, което обвиняваш определени хора, изключваш други“, заяви още Цонев.
От ДПС предложиха разширяване на обхвата на комисията, която да установи факти и обстоятелства около строителството в „Колокита“, както и дали се изливат фекални води от къщата на Иво Прокопиев от Райския залив.
От „Демократична България“ посъветваха ДПС да си направят отделна комисия за „Колокита“. От ДПС заявиха, че точно в тази комисия е мястото на тази тема.

По-късно и от ГЕРБ се намесиха в спора. „Направо настръхнах от този спор. Имам чувството, че след малко ще излезе и Маяковски да държи реч. Толкова драматично става тук. Ние ще подкрепим двете предложения, но имаме и трето. Сформирайте една работна група, за да се разберете за имотите по морето, медийнитие си магнати и всички проблеми, които имате“, призова още Тома Биков. Той отчете, че партиите на протеста от три са станали пет. Според него, докато тук се спори толкова остро, след малко всички ще отидат на консултации.
По време на дебата Христо Иванов взе записките на Тома Биков, който си ги забрави на парламентарната трибуна. Впоследствие Биков обвини Христо Иванов, че му е откраднал записките.
Ива Митева му направи забележка, че не е му е дала думата.

От своя срана Любен Дилов призова ПГ на ГЕРБ – СДС да не учасват в гласуването, а Радомир Чолаков предложи всички точки за временни комисии да бъдат отклонени.

В спора се намесиха и БСП. Крум Зарков от „БСП за България“ заяви, че не това е задачата на 46-ия парламент и тази игра ще свърши както винаги – със слаба оценка. „Ние ви предлагаме друг подход. „Демократична България“ имат своята инициатива и ние ще е я подкрепим. Вие, уважаеми от ДПС, имате друга инициатива, внесете я и ние ще я подкрепим и нея, но не забърквайте кашата на надиграването. Уважаеми колеги от ГЕРБ, всички тези безобразия, ако ги има, са са случвали по ваше време. Така че и вие недейте се забавлява“, каза Крум Зарков.

В крайна сметка депутатите решиха комисията да разглежда само случая „Росенец“ и отхвърлиха предложението на ДПС.

- реклама -