събраха кворум

Депутатите събраха кворум от втория опит за спешните поправки на Изборния кодекс

Депутатите събраха кворум от втория опит тази сутрин за ключовото заседание, на което трябва спешно да поправят Изборния кодекс.

При първата регистрация в пленарната зала се регистрираха едва 109 народни избранници. След почивката, се събраха 122-ма.

При първия опит депутатите от БСП и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха. От ГЕРБ обвиниха опозицията, че саботира работата на Народното събрание след като е била отменена парламентарната предизборна ваканция.

БСП отвърнаха, че кворумът е отговорност на управляващите, затова червение щели да се грижат за него след предсрочните парламентарни избори.

Жельо Бойчев от левицата заяви, че никога досега не са променяни изборни правила при вече стартирала предизборна кампания.

Според ДПС предложението за отпадане на максималния брой избирателни секции само в страни-членки на ЕС задълбочава дискриминационните постановки в Изборния кодекс.

„Не само Патриотичния фронт, а точно ГЕРБ са в основата на прокарването на нови разделителни линии върху стари разделителни линии. С убеденост го твърдя това, защото това е апотеоз на дискриминацията в законодателството на България. Това е апотеоз на човешкото и политическо лицемерие”. Това заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Поправките

Днес народните представители трябва да разгледат на първо четене спешните промени в Изборния кодекс, които засягат броя на секциите в чужбина и отчитането на гласовете „Не подкрепям никого“.

След поредица от скандали в последните седмици и след края на депутатската предизборна ваканция бяха внесени 12 проекта за промени от различните политически сили. Правната комисия в парламента одобри само три от тях.

Очаква се да падне таванът за 35 секции за страните от ЕС, като ще могат да се поставят допълнителни урни в избирателните секции в случай на необходимост.

Гласовете от спорното квадратче „Не подкрепям никого“ ще се броят на президентски и кметски избори, но не и на парламентарен вот, за да не вдигат бариерата за влизане в парламента.

- реклама -