Летище концесия втоска сребърен фонд проверки таксита помпи

Депутатите решиха приходите от първото плащане на концесия на Летище „София“ да не отиват в Сребърния фонд

Депутатите решиха приходите от първото плащане на евентуална концесия на летище „София“ да не влизат в Сребърния фонд.

Спромените приходите от концесията на летище „София“ няма да отиват в полза на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, или така наречения Сребърен фонд.

Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че правилото парите от концесии да постъпват в Сребърния фонд няма да важи, ако се сключи договор за концесия на летището и това ще даде възможност средствата от първото плащане по нея да отидат за конкретно мероприятие.

БСП категорично се противопоставя на приватизацията на работещото „Летище София“.

„Ние, от ПГ на „БСП за България“, категорично се противопоставяме на концесията на „Летище София“.  Това заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, Опасно е за страната да бъде концесионирано, защото е  стратегически обект в българската национална инфраструктура, обект от национално значение и ще бъде подарен под наем, скрит под формата на концесия на нечия фирма, която ще калкулира печалби.“ Той добави, че  само част от печалбите ще влязат под формата на концесионна такса в бюджета. „Предлагате парите от концесията на „Летище София“ да не отидат в Сребърния фонд , както е по закон, а да останат на разположение в бюджета“, се обърна към управляващите Свиленски.

Той добави, че не е целесъобразно и средствата да бъдат преливани към БДЖ. „Нека не правим заложник едно голямо предприятие, като БДЖ, на друго голямо държавно предприятие, каквото е летището.  Най-опасно е 2200 работници от Летище София да бъдат направени заложници на други 2200 работници от БДЖ“, каза народният представител.

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ призова БСП да си отговорят на въпроса кой е направил концесиите на летище „Бургас“ и летище „Варна“.

- реклама -