пенсия пенсии добавки Борисов

Депутатите решиха окончателно как вторите пенсии ще се прехвърлят в НОИ

Над 3 млн. осигурени ще могат да прехвърлят парите си от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ по нов срок. Сложна схема за местенето на партидите беше гласувана на второ четене в парламента със законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

В края на миналата година депутатите вече дадоха прозорец от 1 януари до 30 юни 2021 г. към НОИ, през който изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г., да прехвърлят партидите си от универсалните частни фондове. Става дума за около 200 хил. жени. През тази  година право на втора пенсия ще получат 17 хил. жени.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. – не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП втората пенсия да може да се мести до последния момент.  По този начин хората ще имат право на информиран избор, а няма да се лутат и да не знаят какво да направят с парите си, аргументира предложението си социалистът Георги Гьоков.

Предлагате хората да могат да прехвърлят средствата си по всяко време, но без да си давате сметка, че това крие определени рискове. През периода, в който средствата са прехвърлени в НОИ няма инвестиции и доходност. Разбирам, че за вас е важно да има свобода, но е важно да има предвидимост и съответната доходност, обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

„Предложенията на БСП за прехвърляне на партидите до последния момент и без ограничени звучи много добре и популистки. Непрекъснатото и произволно прехвърляне на тези средства би довело до компрометиране на елементи от пенсионната система и нарушаване на нейната стабилност“, отвърна от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ.

- реклама -