Изборен кодекс, промени, ГЕРБ, машнно гласуване Народно събрание, гласуване, промени, бюджет, НЗОК

Депутатите решиха окончателно: Избираме да гласуваме на машина или с хартиена бюлетина

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Изборния кодекс и окончателно одобриха смесеното гласуване на избори.

Със 124 гласа „за“ и 89 „против“ парламентът реши окончателно – в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот.

„БСП за България“, ДПС и шестима независими депутати подкрепиха ветото.
ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим депутат гласуваха „за“ повторното приемане на промените, т.е. против ветото.

Според президента ръчното броене на резултатите от машинното гласуване на практика го обезсмисля, създавайки предпоставки за компрометиране на изборния процес.

С настоящите промени депутатите окончателно решиха още да падне забраната за провеждане на националния референдуми по въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание. В интерес на държавата е хората да си кажат мнението, аргументираха вносителите от ВМРО предложението си. За пример такива могат да бъдат свързани с промяната или приемането на нова конституция, изменението на територията на България, както и промяна във формата на държавно устройство или държавно управление.

- реклама -