Депутатите решиха окончателно: Директори на болници могат да преподават във ВУЗ-ове

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за лечебните заведения  и в Закона за съсловните организации. С приетите днес промени директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да извършват лекарска и преподавателската си професия във ВУЗ-ове. Другата приета промяна пък се отнася до намаляването на членовете на съвета на директорите на държавни и общински болници от 5 на 3-ма, като така се очаква да бъдат спестени пари.

„Многократно се поставя въпросът защо цяла година управляващите не можаха да си преведат лечебните заведение в ред. Аз се съмнявам, че след като цяла година не успяха, сега ще могат”, коментира Валентина Найденова от БСП.

„Сега правим тази промяна, но трябва да се аргументираме много добре”, каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя заяви, че промените целят спестяване на средства за държавата. „Преди една година сме приели закон за публичните предприятия. В никакъв случай не утежняваме положението, а напротив. Правим намаления на борда, за да намалим средствата. От друга страна даваме възможност за 4 месеца да се отложи влизането на този закон“, каза Дариткова.

- реклама -