сн. БГНЕС

Депутатите решиха окончателно: БТА ще предава информация безплатно

БТА да разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес.

Това предвиждат законови промени, приети окончателно от Народното събрание.

Измененията и допълнението в Закона за Българската телеграфна агенция /БТА/ са внесени от Вежди Рашидов и Тома Биков – ГЕРБ.

БТА трябва да осигури безвъзмездното разпространение и свободния достъп до продуктите си в срок до една година от влизането в сила на измененията, записа парламентът.

Съгласно действащата нормативна уредба БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане, пишат авторите на проекта.

Целта на промените е, освен безвъзмездното разпространение на информация от обществен интерес, агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп до всички лица в България и чужбина.

„За да се осъществи безвъзмездното разпространяване на информация и свободния безвъзмезден достъп до информация чрез продукти на БТА, е необходимо да бъде одобрен допълнителен трансфер по бюджета на БТА за 2021 г.“ по реда на Закона за публичните финанси.

Като най-важен резултат от тази законодателна промяна ще бъде по-силното противодействие на фалшивите новини, е записано в мотивите.

Свободният достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на Агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална агенция, подчертават Вежди Рашидов и Тома Биков в аргументите си.
Необходимото финансиране от държавния бюджет за 2021 г. е възможно да бъде осигурено чрез преструктуриране на други разходи и трансфери.

- реклама -