сн. БГНЕС

Депутатите решиха на първо четене: Доброволната казарма ще е 6 месеца

Депутатите одобриха на първо четене предложението за въвеждане на доброволна казарма за срок до 6 месеца. Новите текстове са залегнали като промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и предвиждат всеки, който е пълнолетен, но няма навършени 40 години, да премине напълно доброволно два модула на военно обучение – начална военна подготовка и специална военна подготовка.

Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца, а целта е да се окомплектоват военните формирования с резервисти и със запасни.

Във времето на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения. Финансовото осигуряване пък ще бъде изцяло за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Приетите на първо четене промени предвиждат и възможността за обучение на учениците за защита на Отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа.

„Целта на промените е да се засили резервът, да се създадат по-добри условия, за да може да има повече кандидати за кадрова военна служба, да се повиши нивото на подготовка, образование и възпитание на младите хора към въпросите, свързани с отбраната с преподаване в средните училища и новите възможности, които се дават на висшите училища“, обясни по време на дебатите ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана.

Опозицията от БСП се въздържа да подкрепи идеята, защото тя няма да реши проблема с недостига на военнослужещи в редиците на армията ни.

Предстои текстовете да бъдат окончателно одобрени и на второ четене.

- реклама -