сергии

Депутатите решиха: Главните архитекти на общините ще одобрява сергиите и павилионите

Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за устройство на територията, които предвиждат по-строг режим при поставянето на преместваеми търговски обекти.

Поправките гласят, че разрешенията за поставяне на преместваеми обекти в даден имот, в това число и частен, ще се издават от главния архитект на съответната община след искане, предявено от собственика на имота.

„До момента няма никакви изисквания към преместваемите обекти“, заяви по време на дебатите лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиито депутати са сред вносителите на промените. „Има случаи, при които тези преместваеми обекти, които не са подложени на никаква експертиза, са направени от подръчни материали със заварки, които е правил собственикът“, аргументира се той.

Против промените се обявиха от групата на ДПС, според които с тях се наказва дребния бизнес в България

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че е гласувал „против“ промените, защото, за да се „изправят“ срещу бездействието, нарушенията и безхаберието на някои общини, са се наказали всички български граждани, които се занимават с някакъв дребен бизнес. „Натоварихме проблема от болната на здравата глава“, категоричен бе Хамид.

Депутатите гласуваха още правомощия на ДНСК да премахва всички преместваеми обекти, когато те са поставени без одобрена схема.

- реклама -