машинно гласуване

Депутатите решиха да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Депутатите гласуваха на първо четене да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Предложението дойде от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в зала бе подкрепено с гласовете на 122 народни представители. 96 гласуваха „против“, а един се въздържа.

Машинното гласуване ще остане за президентски и европейски вот

Дебатът в зала продължи над 2 часа.

„Ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя защити предложението на управляващото мнозинство за промени в Изборния кодекс, с които да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

В изказването си тя се позова на доклада на ЦИК, според който машинното гласуване в 3 хиляди секции на последните европейски избори се е оказало неоправдано скъпо, а същевременно малък брой гласоподаватели са се възползвали от него. От данните на Комисията е видно, че е имало дори секции с машини, в които няма и един подаден чрез тях глас. Управляващите се аргументират още и със сложността на изборите с многомандатни избирателни райони, които изискват по-сложни бюлетини, а от там и по-сложен софтуер.

„Очертава се риск от загуба на доверие в изборната система на България. Ще помоля защитниците на машинното гласуване да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот, защото така се отклонява вниманието от отговорността на нас, политиците, да водим честна игра в изборните битки“, категорична бе Дариткова.

БСП и ДПС гласуваха против отпадането на машинното гласуване

Сред аргументите на Движението за права и свободи са честите манипулации и фалшификации, които се случват в секционните избирателни комисии, които от ДПС определиха като „най-слабото звено в целия изборен процес“ от началото на демокрацията у нас.

Нашата констатация е, че машинното гласуване на тези избори беше умишлено компрометирано“, категоричен бе Йордан Цонев, според който държавата има достатъчен капацитет да се справи със сертифицирането и одитирането на машините за гласуване, както и със свързаните с това проблеми.

„На второ място – ДПС изрично предложи, когато приемахме промените в Изборния кодекс, да не се приемат машини на стойността на нови такива. Ако може тази далавера да я пропуснат тези, които я правят. Поне тази. Да се произведат машини. Това не представлява никаква сложност“, смята депутатът. Според него държавното дружество „Информационно обслужване“ може да направи и софтуера към машините.

Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини?“. Това попита от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на БСП за България Филип Попов. По думите му отговорът очевидно е да. Той припомни, че в България се опитваме да въведем машинното гласуване преди повече от 5-6 години – експериментално с 1000, с 3000 машини а  управляващите сега тепърва откриват недостатъците на гласуването с машините.

Филип Попов подчерта, че машинно гласуване има неоспорими преимущества – 0 процента недействителни бюлетини, a на последните парламентарни избори у нас броят им надхвърля 160 хиляди.

„В почти цяла Европа и в света машинното гласуване или е въведено, или предстои да бъде въведено – Англия, Италия, Франция, Холандия, Португалия, САЩ, Русия“, подчерта той.  Социалистът заяви, че е несъстоятелен аргументът, че само 8 процента от имащите право на глас използвали машинното гласуване, тъй като машини е имало само в 3 хиляди секции от 12 хиляди секции и истинското число е 27 процента от хората, гласували в секциите, където е имало машина. „Машините излизали скъпо. Ами скъпо ще излязат, когато се наемат за 70 процента от стойността им на закупуване. Ако тези машини се закупят и се използват за 20-30 избора напред, няма да излезе скъпо“, категоричен бе той.

- реклама -